Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.10.2023
1684

RADULOVIĆ: SANIRATI KROV KULTURNOG CENTRA KAKO BI SE STEKLI USLOVI ZA RAD (AUDIO)

Kulturni centar „Nikola Đurković“ trebao bi biti nosilac kulturnog života grada. Sa svojim jedinicama: Gradskom galerijom Kotor, kinom „Boka“, Gradskom bibliotekom i čitaonicom nudi brojne sadržaje građanima/kama i gostima: od književnih večeri, preko filmskih projekcija, festivala, izložbi, koncerata, raznih promocija. Predstave su nezaobilazan segment kulture, a da bi Kotorani/ke ponovo pratili ovu izvođačku umjetnost na Velikoj sceni Kulturnog centra, ističe direktorica Radmila Beća Radulović, potrebno je najprije sanirati krov kako bi se stekli neophodni uslovi za rad. 

“Kulturni centar je mjesto koje bi trebalo da bude početak i kraj svega što se tiče kulture u ovom gradu. Mi, zaposleni u Centru, u svakom trenutku treba da budemo svjesni da radimo najljepši posao, odnosno mi smo hrana za dušu građana. Ono gdje mi djelujemo treba da bude nešto što je najljepše za grad, da se ne bavimo drugim temama, već da učinimo građane srećnijima, ispunjenijima, pružajući im kvalitetan sadržaj” – navodi Radulović. 

Zaposleni u Kulturnom centru planiraju organizovanje pozorišnih predstava. Imaju znanja i želja ali, kaže Radulović, neophodni su i uslovi. Osim sanacije krova, ističe da su nedovoljna sredstva iz budžeta Opštine Kotor opredjeljena za kulturne sadržaje. 

“Mi smo kao javna ustanova vezani za budžet Opštine. Nismo registrovani za privrednu djelatnost, ne možemo sami da zaradimo dodatni novac da bi pružili neki sadržaj. Nailazimo na ogromnu podršku Turističke organizacije (TO) Kotor, kao i lokalne uprave. Međutim, da bi organizovali jednu vrhunsku pozorišnu predstavu potrebno je po izvedbi opredijeliti između 25 do 30 hiljada eura koje mi nemamo” – kaže Radulović i podsjeća da budžet Kulturnog centra za tekuću godinu za programske sadržaje svih jedinica iznosi ukupno 80 hiljada eura.  

“Tu nema prostora za neku veću i značajniju predstavu. Pozorište ne iziskuje samo tehničku podršku, nego i smještaj 20 - 30 ljudi, u zavisnosti kolika je predstava, hranu, te mnogo drugih stvari. Iskreno se nadam da ćemo uz podršku TO Kotor, kao i dva sponzora sa kojima smo u pregovorima, uspjeti da dovedemo i neku značajniju predstavu” – napominje Radulović. 

Ističe dobru saradnju sa kulturnim centrima u okolnim gradovima.  

“Nije problem u organizaciji Kulturnog centra jer mi dobijamo ponude za predstave. Imamo ideja i želja. Ne treba nama niko da sugeriše šta bi mi trebali da radimo, mi to odlično znamo, međutim ne postoji budžet za to, tako da smo vrlo ograničeni. Ja se nadam da ćemo uspjeti da se pomjerimo sa ove pozicije na kojoj se trenutno nalazimo i da ćemo zahvaljujući sponzorima i TO Kotor uspjeti u 2024. da napravimo jedan bolji program u kome očekujem da će biti neka dobra i značajna predstava. Moje lično mišljenje jeste da bi bilo dobro da imamo par dobrih predstava, onako kako su građani Kotora svojevremeno navikli, pa su išli u pozorište samo u Kotor” – ističe Radulović. 

Podsjetimo, nedavno je na Velikoj sceni odigrana pozorišna predstava "Hoću sestro Dolce Vitu" nastala u koprodukciji KOT Teatra (Beograd) i NVO Nezavisne teatarske scene “BUNT” (Podgorica).   

Radulović podsjeća na dugogodišnji problem krovne konstrukcije zgrade Kulturnog centra.  

“Krov je u jako lošem stanju više od pet godina i svake godine je sve gore. Iznad bine u Velikoj sali propušta, pa smo morali da sklonimo koncertni klavir jer ne možemo da zaštitimo binu” – objašnjava Radulović. 

Ističe da je tender za sanaciju krova prošao, te da očekuju brzu realizaciju popravke. 

 “Ukoliko se to ne dogodi, biće nemoguće organizovati bilo kakvu predstavu, a ni mi nećemo moći da pravimo planove sa ozbiljnim pozorišnim kućama zato što smo vezani ugovorima. Ukoliko ne ispunimo članove ugovora, morali bi da plaćamo penale. Mi ne možemo da obećamo da će neka predstava biti izvedena, jer se može desiti da nam baš tada budu aktuelni radovi na krovu. Tako da smo trenutno u nezavidnoj situaciji” – objašnjava Radulović.  

Nakon rekonstrukcije krova Radulović ističe da je potrebno sanirati prostorije u potkrovlju Kulturnog centra koje su uništene prodorom vode.   

“Ograničeni smo i sa tim prostorima koji su nekada bili vrlo značajni za rentu, za radionice baleta, pjevanja, škole glume. Prostorije su sada u lošem stanju. Kada bude realizovana rekonstrukcija krova, mi ćemo da renoviramo prostorije i nadam se uskoro početi da imamo neke kulturne aktivnosti, odnosno radionice” – kaže Radulović. 

 Razgovor možete poslušati na linku Naša opština.

Tekst: Irena Mačić 

Foto: Radio Kotor 

Podijeli na: