Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

02.06.2020
897

RADULOVIĆ: OD DECEMBRA 76.560 EURA ULOŽENO U POMORSKI MUZEJ

Od decembra 2019. godine do maja ove godine, 76.560 eura investirano je u Pomorski muzej Crne Gore Kotor.

Prema riječima direktora Andra Radulovića,  u pitanju su radovi na adaptaciji i osavremenjavanju prostora, a period epidemije koronavirusa iskoristili su da završe brojne zaostale poslove.

,,Izdvojio bih novi video nadzor, protivpožarni i protivprovalni sistem. Ta oprema je bila veoma zastarjela, ona je postavljena još devedesetih godina i nije bila funkcionalana. Zamijenjena je najsavremenijom tehnikom i sada je Pomorski muzej osiguran i bezbjedan”, istiće Radulović u razgovoru za Radio Kotor.

Stara rasvjeta zamijenjena je savremenom .

,,Nabavili smo takođe i metalne ormare za depoe našeg muzeja, građa se do sada čuvala u starim drvenim ili metalnim ormarima, tako da smo ih sada zamijenili novim prema preporukama struke. Krajem 2019. godine završeni su radovi na sanaciji mokrih čvorova, tako da od sada raspolažemo i sa toaletom za osobe sa invaliditetom, sa pristupnom  rampom. To je bila jedna od glavnih pritužbi turista, i nastojali smo tu prepereku da otklonimo. Zamijenjena je i klimatizacija u najvećem dijelu muzeja, a završena je i restauracija tri metalna sidra, koja se nalaze ispred zgrade Pomorskog Muzeja. Postavili smo i portret admirala Bokeljske mornarice Rudolfa Giuina, koji je donacija njegovih naslijednika”- rekao je Radulović.

Pomorski muzej je kao i ostali muzeji u Crnoj Gori ponovo počeo sa radom od 4. maja, međutim,  prema riječima Radulovića, prvih dana nije bilo posjeta.

,, Tek od 10. maja krenule su posjete. Istakao bih da su to bile uglavnom porodice sa djecom, koje su u periodu izolacije čule ili gledale neke emisije o našem muzeju. Sve te posjete su bile besplatne jer nam je cilj da sva djeca i svi Kotorani posjete Pomorski muzej. Što se tiče najava, za ovu godinu neke agencije su nam se javile da provjere cijene, slale su i upite, međutim nemamo konkretnih potvrda za ovu turističku sezonu. Nadamo se da ćemo otvaranjem granica, kada se poveća frekfencija autobusa ili kada počnu kruzeri da dolaze u naš zaliv, zabilježiti značajnije posjete”, naglasio je Radulović.

Za vrijeme trajanja zabrane rada Pomorski muzej je jednom sedmično na sajtu postavljao materijale sa izložbi koje su se ranije organizovale, moguće je bilo pogledati virtuelnu turu i jedan video sa digitalnim postavkama.

,,Imamo povratnu informaciju da je to privuklo interesovanje, naročito starije populacije. Što se tiče planova vezanih za kulturne događaje, prve izložbe koje su osjetile posljedice su gostujuće. Planirali smo i  promocije knjiga autora iz Hrvatske, i mi smo imali dva poziva za gostovanje, jedan u Sloveniji jedan u Hrvatskoj, mislim da to u toku ove godine nije moguće realizovati”, kazao je Radulović.

On je dalje istakao da će Pomorski muzej pretrpjeti štetu po pitanju otkupa predmeta.

,,Naime Pomorski muzej svake godine vrši otkup određenog broja predmeta,  na taj način ih čuvamo od zaborava, odnosno od otkupljenja i izlaska iz naše zemlje. Ove godine će toga sigurno biti malo jer predmete otkupljujemo od sredstava koja prikupimo od prodaje ulaznica. Iskoristili smo ovaj period da neke predmete koje smo kupili ranijih godina, konzerviramo i restauriramo i tokom narednog perioda ćemo ih izložiti i na taj način osvježiti našu stalnu postavku”, navodi Radulović.

Situacija izazvana koronavirusom onemogućila je realizovanje brojnih kulturnih događaja, međutim Pomorski muzej uskoro počinje da realizuje programske aktivnosti.

,, Što se tiče planiranih izložbi za ovu godinu, izdvojio bih izložbu o životu Jevgenija Popoviča. Takođe izložbu koja će se svidjeti starim Kotoranima, a to je Pomorski muzej Crne Gore hod kroz vrijeme i utiske. Naime to su fotografije i dokumenti vezani za znamenite ličnosti koje su posjetile naš muzej od 1959. godine do danas, to je stvarno jedna interesantna izložba jedan pravi istraživački rad. Izložba od koje nismo odustali u ovoj godini je Keramičko porcelansko posuđe iz etnografske zbirke Pomorskog muzeja. Stvarno nam je cilj da prioritet damo fundusu našeg muzeja, i da sve naše izložbe, odnosno bar veći dio, tokom godine budu upravo posvećene našem fundusu”- istakao je Radulović.

Ideja za interesantnu izložbu pojavila se u periodu prestanka rada Muzeja, kad su sređivali depoe.

,,Pronašli smo stare fotografije Kotora poslije Drugog svjetskog rata i dali smo naziv toj izložbi Živio Kotor. Na tim fotografijama se nalaze stari objekti koji su obnavljani, fabrike koje su otvorene u tom periodu i vidi se zapravo način rada ljudi u uniformama, i đaci , stvarno jedan naročiti osvrt na Kotor toga vremena. Izdvojio bih jednu knjigu na kojoj radimo već dvije godine, autorke naše istoričarke umjetnosti Radojke Abramović  Romaničke crkve grada Kotora. Ta monografija, jedno kapitalno djelo sa kojim Pomorski muzej planira da se predstavi ove godine, iznosi neke nove podatke o kotorskom sakralnom graditeljstvu. Monografija će sadržati veoma puno tekstova i fotografija i biće jedno pravo naučno štivo. U Pomorskom muzeju postoji nekoliko portolana, najstariji od njh je izdvojen iz te grupe, dat je na prevođenje sa arhaičnog italijanskog na savremeni jezik, planiramo  da uradimo i reprint toga portolana, što  mislim da će biti veoma interesantan poklon iz Kotora koji turisti mogu ponijeti kući”- ističe Radulović.

Izložba ,,Pomorski muzej Crne Gore Hod kroz vrijeme i utiske” planirana je za za sredinu juna, odnosno kada se steknu uslovi za javno okupljanje a promocija monografije je planirana za septembar.

,, U prostorijama Pomorskog muzeja svakodnevno boravi veliki broj naučnih istraživača. Posjedujemo skoro 17. 000 naslova , biblioteka će tokom 2020. nastaviti proces integrisanja u sistem Kobis, kojem se priključila 2017., a nastaviće se i dopuna elaborata revalorizacija pokretnog kulturnog dobra, zbirke knjiga biblioteke od 1964. Naime, preko 5.000 knjiga koje se nalaze u našem muzeju su kulturno dobro, mislim da će taj elaborat značajno olakšati bazu podataka koju čuva Uprava za zaštitu kulturnih dobara”- zaključio je Radulović.

Cijena ulaznice povećana je od januara, tako da sa uključenim audio gajdom (guide)  košta pet eura dok je ulaznica za grupne posjete dva eura. Za djecu i studente predviđeni su  popusti.

 

Podijeli na: