Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

26.03.2023
765

RADOSNI OPANČIĆI

Za dječju emisiju Radost, prisustvovali smo probi folklorne grupe za predškolski uzrast , koja je aktivna u okviru Kulturno umjetničkog društva Nikola Đurković, Kotor. Kako je biti član Opančića i Školice folklora, pričala su nam djeca, a kako je biti voditelj najmlađe grupe, sekretarka i  dugogodišnja članica ovog ansambla , dočarala nam je  Bojana Radonjić, licencirana demonstratorka narodnih igara.

“ Septembra 2009. godine u Kotoru, je osnovan KUD Nikola Đurkovič, koje danas broji preko 200 stalnih članova. Osnivač i direktor je Predrag Šušić. U sklopu ansambla radi 8 folklorno – igračkih grupa različitih uzrasta, od toga šest sekcija u Kotoru i dvije u Radanovićima, kao i ženska pjevačka grupa”, ističe Radonjić.

Opančići je grupa koju čine djeca od četiri ipo - pet godina, a sam naziv mami osmijeh, jednako kao i razigrani mališani koji vrijedno, par puta sedmično, vježbaju igračke korake sa njihovim učiteljicama. Uživali smo dok smo gledali kako Bojana i njena asistentica Vanja Vukašinović podučavaju djecu, usađuju im ljubav prema folkloru, prema plesu, narodnoj igri, pjesmi i običajima.

Kako Radonjić navodi “ trenutno ih ima petnaestak. Iako su maleni, iznenadila me njihova ozbiljnost dok smo u polukrugu i vježbamo nema međusobne priče. Proba traje pola sata do četrdesetpet minuta, sa zagrijavanjem i dodatnim aktivnostima koje su potrebne da bi se tako maloj djeci mogla održati pažnja.”

Na našu konstataciju da djeci igra, pjevanje i ples dođu kao nešto prirodno, Radonjić potvrđuje  “ jeste, od njih možemo tako mnogo naučiti o spontanosti, radosti i zagrljaju. Odrasli su odviknuti od neposrednosti i slobodnog pristupa drugom. Meni je prvoj bilo strano i pomalo nelagodno kad sam, prije osam godina, počinjala sa folkorom, da stanem u polukrug i pružim ruku saigraču. Nismo navikli da tek tako pružimo ruku i da se zaigramo. Međutim, sam folklor i različita narodna kola jesu sinonim za pruženu ruku. Uz muziku, igru i druženje, zaboravimo na sve što se događa oko nas, osjetimo se rasterećeni, a problemi postanu manje bolni. Kada se držimo za ruke, kada smo zajedno - jači smo. Svaka igra i običaj imaju svoju ljepotu, a mi upravo to poštujemo i njegujemo. To je folklor”.

Interesovalo nas je, da li posle određenog vremena primjećuje razliku u ponašanju djeteta i na koji način časovi folklora utiču na njegov razvoj.

“ Zalažem se da se djeca oslobode, da kažu što im odgovara, takođe da se i požale. Prvi put kada dođu, okruženje je nepoznato, ali brzo se prilagode i naša sala im postane  teren za igru. Kada dođu na probu, mališani mi sve ispričaju: da li su bili na selu, kome je ispao zub, što su ručali, koliko imaju obaveza…Da ih ne saslušam, uvrijedili bi se”, uz smijeh kaže Radonjić. 

Na naše pitanje o skorim nastupima i budućim planovima KUD Nikola Đurković, ističe da će mlađi ansambl, grupe iz Radanovića i Kotora nastupiti sledećeg vikenda u Bijelom Polju, dok će stariji dječji ansambl, krajem aprila nastupiti na festivalu u Turskoj.

Društvo je posbeno ponosno na organizaciju Međunarodng festivala folklora u Kotoru, koji se prvi put održao prošle godine uz podršku Opštine Kotor.

“Vrijedno radimo na organizaciji drugog po redu festivala Oj talasi talasajte, koji će se ove godine održati krajem juna”, zaključuje Bojana Radonjić.

Želimo im mnogo uspjeha u igri i budućem radu. 

Tekst Nataša Jotić

Foto Radio Kotor

Podijeli na: