Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

28.06.2020
1707

RADONJIĆ I GRGUROVIĆ: IGRA JE NAŠ POKRETAČ

U Folklornom ansamblu “Nikola Đurković” Kotor ovih dana redovne probe se privode kraju, a članovi izvođačkog ansambla se nadaju ljetnjim angažmanima, kao i godinama ranije.

Kako je za emisiju “Nedjeljni razgovor” Radio Kotora kazala Bojana Radonjić, svake godine im se na trgovima i pjacama Starog grada pruža lijepa prilika da usvojeno znanje pokažu velikom broju turista i posjetilaca, koji uvijek odlično reaguju na njihovo izvođenje spleta igara iz Crne Gore i Boke.

“Kod nas Đurkovića, bez obzira na cjelokupnu situaciju sa korona virusom se uvijek radi, ako ne u sali, onda smo angažovani na raznim projektima što nas drži zajedno na okupu, u dobroj formi i pozitivnoj energiji. Na jesen krećemo u nove plesačke poduhvate, a do tada se nadamo da ćemo jul i avgust provesti na najbolji mogući način, što više vremena u nošnji, uz pjesmu i igru”, rekla je Radonjić, podsjetivši da je sa svojim plesačkim parom Antoniom Grgurovićem početkom ove godine pohađala Školu hrvatskog folklora.

Grgurović napominje da su bili jedini polaznici iz Crne Gore. “U ovoj školi se uče isključivo plesovi hrvatske folklorne baštine, kako sa područja Hrvatske tako i njene dijaspore. Organizator je bila Hrvatska matica iseljenika, a mi smo otišli tamo zahvaljujući NVO Gjurgjevo brdo iz Tivta i našem ansamblu”, naveo je Grgurović. Prošle godine učili su plesove i pjesme iz Jadranskog područja, a ove godine su imali priliku da se bliže upoznaju sa Panonskom plesnom školom.  

U pitanju su, pojašnjava Radonjić, dvije potpuno stilski različite zone, kako po načinu igranja, pjesmi, tako se razlikuju i po nošnjama. “Obje plesne zone bile su nam potpuno strane, jer su i plesovi kulturne baštine Hrvata malo poznati na našem području. Taj susret sa nepoznatim zapravo nam je bio veliki izazov ali je imao i posebnu draž”, iskrena je Radonjić.

Dobra igračka osnova je, kaže, jako bitan faktor, pa im je pomogla kako bi se adekvatno uklopili kako u igračkom, tako i u pjevačkom smislu. “Stil pjevanja je takođe potpuno različit u odnosu na naše podneblje, međutim, zahvaljujući pjevačkim probama koje se godinama unazad organizuju u našem ansamblu, uspjeli smo se prilagoditi. Na sreću, u našoj školi rade vrsni profesori, etnokoreolozi i etnomuzikolozi, koji su nam uvijek na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice”, naglasila je Radonjić. Ovom prilikom upoznali su puno strastvenih zaljubljenika u folklor, tradicionalnu igru, nošnju i pjesmu sa kojima su ostali u kontaktu.

Škola ljetnjeg folklora, pojašnjava, trebala se održati upravo u ovom periodu, ali je odložena zbog trenutne situacije sa COVID-19 virusom. “Pružena nam je mogućnost da pratimo predavanja i seminare online što je zaista odlična ideja”, navodi Radonjić koja je u martu ove godine dobila licencu za demostratora narodnih igara pri Udruženju folklornih ansambala Crne Gore. Nakon toga počela je pisati tesktove u vezi sa plesom (#izuglafolkloraša), a oni se mogu pročitati na Instagram profilu „lady_boka_. Grgurović je takođe u martu pohađao Školu ljerice, u organizaciji FA “Nikola Đurković”, a neposredno prije toga bio je u posjeti splitskom Folklornom ansamblu „Jedinstvo“.

“Puno nam znače kontakti koje imamo sa folklorašima iz Republike Hrvatske, te sa ostalim klubovima iz bivših, jugoslovenskih republika”, zaključuju Radonjić i Grgurović.

Podijeli na: