Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.01.2024
532

PRVI KONCERT CRNOGORSKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA U PETAK 19.JANUARA

Prvi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra u 2024. godini pod nazivom CSO soloists Winds biće upriličen u petak 19. januara na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore sa početkom u 20 sati.

Koncert će se održati pod upravom dirigentice Ive Marcano dok će solisti biti Damjan Begović klarinet i Aleksandar Arsić truba redovni članovi orkestra.

Cijena karte je 10e dok je za đake i penzionere 7e.

Biletarnica je otvorena radnim danima od 9 do 15 sati a za rezervacije i informacije možete pozvati 068 004 900.

U nastavku su kratke biografije solista i dirigentice:

IVA MARCANO (Iva Marzano) diplomirala je na odsjeku Opšta muzička pedagogija na Muzičkoj akademiji na Cetinju nakon čega prelazi na odsjek Orkestarsko dirigovanje kod profesora Igora Simovića (osnovne i specijali- stičke studije). Na istoj akademiji pod mentorstvom prof. Simovića nastavlja i sa postdiplomskim studijama Orkestarskog dirigovanja tokom kojih biva angažovana na predmetima Horsko dirigovanje i orkestar sa poznavanjem orkestarske literature i kao dirigent na projektima sa horom i orkestrom Muzičke akademije. Usavršavala se iz Opersko-simfonijskog dirigovanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Mladena Tarbuka.
Zaposlena je kao dirigentkinja u Muzičkom centru Crne Gore a debitovala je sa Crnogroskim simfonijskim orkestrom u septembru 2022.

DAMJAN BEGOVIĆ (Kotor, 1992) osnovne akademske studije završio je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani potom kroz program Erasmus kao stipendista države Švajcarske svoje obrazovanje nastavlja u Lucernu na Hochschule fur Musik Luzern. Magistrirao je na Muzičkoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Jože Kotara. Specijalističke Studije završio je sa najvišom ocjenom u klasi prof. dr. Veljka Klenkovskog na FMU u Beogradu.
Od 2016. godine zaposlen je na poziciji drugog klarineta i bas klarineta u Crnogorskom simfonijskom orkestru. Nastupao je kao solista sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom i orkestrom Deutche Streicherphilharmonie kao i na brojnim festivalima poput: Budva Grad Teatar Barski Ljetopis KotorArt i KlarinetFest čiji je suosnivač. Angažovan je u projektima VIVUM podržanim od UNICEF-a. Od 2006. godine stalni je član duvačkog orkestra Gradska muzika Kotor 1842.
Bavi se i pedagoškom djelatnošću od 2018.godine u ŠOSMO Vida Matjan u Kotoru. Držao je majstorske kurseve u Beogradskoj filharmoniji na Međuna- rodnom ljetnjem kampu za mlade muzičare u Strumici (Sjeverna Makedonija) na KlarinetFestu u Kotoru (Crna Gora) Ljetnjem kampu za kamernu muziku na Ivanovim Koritima na Cetinju (Crna Gora).
Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu u kategorijama za solo klarinet i kamernu muziku.
Svira Buffet Crampon Legende instrumente.

ALEKSANDAR ARSIĆ (Beograd, 1983) završio je master i specijalističke studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Usavršavao se kod Morisa Andrea u Cirihu na ljetnjoj akademiji 2005. i 2006. godine i pohađao brojne seminare kod priznatih solista i pedagoga. Dobitnik je preko dvadeset nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Concours Europen d’Interpreta- tion Musicale, Jenuesse Musicales i Concours de Musica Benidorm).
Kao solista nastupa od svoje šesnaeste godine svirao je 20 solo resitala a nekoliko puta je svirao i kao solista uz pratnju Sarajevske filharmonije i Crno- gorskog simfonijskog orkestra.
Član je ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque u kome svira baro- knu trubu. Učestvovao je na festivalima kao sto su BEMUS BELEF A Tempo Mokranjčevi dani Sarajevska zima KotorArt. Svirao je u Francuskoj Italiji Španiji Austriji Mađarskoj Švajcarskoj i Americi.
Od 2008. godine je solista i prvi trubač Crnogorskog simfonijskog orke- stra a kao honorarni član sarađuje sa orkestrom Beogradske filharmonije Makedonskom filharmonijom Simfonijskim orkestrom RTS-a Operom Mad- lenijanum Sarajevskom filharmonijom. Član je No Borders Orchestra kao i internacionalnog kvinteta Busina Brass koji okuplja soliste iz vodećih orke- stara u regionu,saopšteno je iz Muzičkog centra Crne Gore.

Podijeli na: