Kultura

11.09.2020
430

PROMOVISANA LIRICA BR. 8

Almanah 19. Međunarodnog festivala klapa-Lirica br. 8 promovisana je danas u Muzeju grada Perasta.

Direktor Festivala Mikan Kovačević je istakao, da je ovo izdanje Lirice posvećeno dvojici poznatih kompozitora, Borislavu Tamindžiću i Vicku Nikoliću.

,, Večerašnjim programom ne dajemo samo svojevrsni omaž Boru Tamindžiću i Vicku Nikoliću već i Nikoli Gregoviću povodom 10 godina od njegove smrti. Ovom priikom bih se zahvalio svim klapama koje će nastupiti večeras. U redovnom konkursu u martu kao i u ponovljenom konkursu kada smo odložili Festival za septembar imali prijavljeno 40 klapa iz Sovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Međutim, zbog aktelne situacije posljednjih dvadeset dana brojne klape su odtkazale nastupe”, kazao je Kovačević.

O kompozitoru Borislavu Tamindžiću govorio je njegov sin, muzičar i kompozitor Aleksandar Tamindžić.

,, U bogatoj zaostavštini moga oca, postoje skriveni dragulji, melodijski zapisii i obrade izvornih napjeva, sa prostora današnje Crne Gore, ali i autentični radovi i kompozicije, koje je stvarao tokom svoje svojih 40 godina radnog vijeka. Postojala je želja i potreba da se za ovaj Festival obradi neke od njegovih najpoznatijih kompozicija pisanih za vokalne sastave, za koje je puno pisao. Mikan Kovačević i ja zajednički smo odabrali 10 kompozicija iz njegovog opusa, kao i 10 kompozicija autora Vicka Nikolića, preuzetih iz njegove vrijedne zbirke. Mnogi ljudi izvan muzičkog svijeta, ne raspolaže informacijama da je moj otac rođen upravo u Kotoru što ga u geografskom smislu čini Bokeljom iako je život proveo u Podgorici. Čini mi se da je upravo ova geografska dužina i širina, na koje se sada nalazimo najmuzikalija muzička sredina u Crnoj Gori”, dodao je Tamindžić

U muzičkom dijelu programa nastupila je klapa  ,,Štiglići” iz Podgorice.

 

 

Podijeli na: