Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.09.2024
898

PROMOVISANA KNJIGA KOTORSKE LEGENDICE MANJE ZNANE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Opštinska javna ustanova „Muzeji“ sinoć je u Crkvi Svetog Pavla promovisala svoje novo izdanje - knjigu „Kotorske legendice manje znane“ koja ima za cilj da od zaborava sačuva stare priče o našoj mitskoj prošlosti.

Multimedijalna prezentacija obuhvatila je ilustracije, zvučne i dimne efekte, a između ostalih, predstavljene su legende o nastanku Bokokotorskog zaliva, o pećinama Vilnica i Vilina vrata, koje se iz Kotora vide u brdima, Pestingradskim vilama, o pećinama Spila i Tamnica, najstarijim poznatim arheološkim lokalitetima iz praistorije iznad Perasta, gdje po legendi izvire Zmajeva voda, te o Teuti, ilirskoj kraljici koja je, prema legendi, stolovala u Risnu u trećem vijeku prije nove ere.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić pročitao je legendu o delfinu Joci, čime je i okončana prezentacija.

Kako je Radio Kotoru kazala direktorka OJU “Muzeji” Dušica Ivetić priprema knjige je dug proces, a ovom prilikom imali su veliku pomoć od etnološkinje Tanje Vujović koja je prikupila legende koje su manje poznate i skoro zaboravljene u našem gradu.

“Zbog toga smo veoma ponosni, jer to je upravo i uloga Muzeja da od zaborava štiti i da, između ostalog, edukuje mlađe generacije da nastave čuvati našu kulturnu baštinu”, navela je Ivetić i dodala da knjiga obuhvata desetak legendi.  

“Kada smo ih prikupili i shvatili da je stvarno značajan materijal, te da imamo veliku odgovornost da tako rijetke legende sačuvamo, pristupili smo izradi ilustracija, dizajnu i grafičkom oblikovanju knjige. U tom cilju smo imali ideju da ovu prezentaciju učinimo manje uobičajenom. Opredijelili smo se za multuimedijalnu prezentaciju koja je obuhvatila ilustracije, zvučne i dimne efekte, tako da mislim da je bilo interesantno. Nadam se da ćemo je ponoviti, jer vidim da se djeci dopalo, pa bih voljela da i ostala djeca i mladi našeg grada imaju priliku da je vide”, poručuje Ivetić.

Ilustraciju je izradila Ana Rodić, tiraž je 2.000 primjeraka, a knjiga je štampana u hercegnovskoj štampariji „Biro konto“. 

“Knjiga je dostupna u svim našim muzejskim jedinicama, dakle, od Rimskim mozaika u Risnu, Muzeja grada Perasta, do Crkve Svetog Pavla u Kotoru”, zaključila je Ivetić.

Knjiga je namijenjena svima, najviše djeci osnovnoškolskog uzrasta. Tekst su pripredile Tanja Vujović i Milka Kolundžić. Knjiga je objavljena na crnogorskom (ćirilica i latinica) i engleskom jeziku, ima 50 strana u tvrdom povezu.

Podijeli na: