Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.04.2021
523

PROMOCIJA TRILOGIJE BRDA OD PELINA - POMEN CRNOGORSKOJ ŽENI

Sinoć je u Velikoj sali Kulturnog centra održana promocija trilogije “Brda od pelina”, autorke Jasenke Lalović. Trilogiju čine romani: “S one bande moje gore”, “S ove bande moje gore” i posljednji “Kastigulja”.  

U programu je učestvovala dramska umjetnica Dubravka Drakić. 

Ovo je Jasenkina prva promocija u Kotoru. 

“Vjerujem da svako od nas živi u dualizmu. Traženje identiteta ličnog koji se dešava kroz odrastanje kod nekog se završi time što malo bude na jednu ili na drugu stranu. Pitanje je kako da pomirimo sve to što jesmo genetski, ne samo što se tiče roditelja, nego i po tradiciji, kulturološki, kako mi da pomirimo sve to što nam donesu naši roditelji. Prvo dijeljenje imala sam s ove i s one bande paštrovske planine. Tata  je Paštrović, a mama je crmničanka. Nevjerovatno je koliko se u mojoj porodici osjećala raznolikost” – priča autorka. 

Crnogorske žene su, ocjenjuje autorka, krile savršene odgovore kako se opstaje u raznolikostima, kako se volimo, kako se čuva dom.  

“Jedino je na ovim prostorima postojalo nešto šire od porodice. To je bratstvo. To nigdje više nećete naći. Sve su to čuvale i sačuvale naše žene. To je bila moja poruka – s ove bande, s one bande i samo jedna kastigulja koja se budi i koja ima odgovore na mnoga pitanja” – objašnjava Lalović. 

Prema njenim riječima, crnogorska žena ostala je skrajnuta, ne samo u literaturi. 

“Bila sam i te kako svjesna da tu poziciju ona je stoički iznosila i prihvatala bez ijedne riječi pokude. Imala sam strašan osjećaj nepravde. Svjesna sam da sam možda posljednja generacija koja može da svjedoči o tim ženama i da moja djeca već ne bi mogla da pišu o tome” – kaže Lalović. 

Kako navodi, likovi u njenim djelima su imaginacija, fikcija. 

“Htjela sam da pišemo svim prototipima: žene koja je ostala kući neudata, majke, žene koja je čekala muža da se vrati iz rata, žene koja je na silu udata da bi se zaustavila krvna osveta. Crnogorske žene su za mene stražno inspirativne. Imala sam potrebu da ispričam svijetu kakva je crnogorska žena, da je dostojanstvena, da nije gorda. Možda ostavljamo utisak da smo krute, ali samo zato što ne volimo velikim stvarima kao što je ljubav, kao što su emocije da tako lako trošimo riječi. Mislim da je u tome njena veličina. Pokušala sam da približim crnogorsku ženu malo širim prostorima. Ovo je mali pomen koji sam odala crnogorskoj ženi , nikada dovoljno velik i, čini mi se, zauvjek nedostojan njih” – ističe Lalović. 

Promocijom trilogije “Brda od pelina” Gradska biblioteka i čitaonica Kotor obilježila je Svjetski dan knjige i autorskih prava. 

“Svjetski dan knjige obilježava se 23. aprila još od 1995. godine” – navodi Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice. 

Ona je pozvala sve zainteresovane građanke i građane da se besplatno učlane u biblioteku danas od 9 do 13 sati.  

Događaju je prisustvovala sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor Tatjana Kriještorac. 

Podijeli na: