Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.03.2024
525

PROMOCIJA ROMANA VLADIMIRA PIŠTALA VEČERAS U KINU BOKA

JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor/Gradska biblioteka i čitaonica,večeras (petak, 1. mart) u Kinu “Boka” sa početkom u 19 sati organizuju promociju romana „Pesma o tri sveta“ autora Vladimira Pištala.

Vladimir Pištalo (1960) je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze: Slikovnica, Manifesti, čajevi Marsa / Noći; zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta; romani Milenijum u Beogradu, Tesla, portret među maskama, Venecija, Sunce ovog dana: Pismo Andriću, Pesma o tri sveta i knjiga eseja Značenje džokera. Roman Tesla, portret među maskama – nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu – ušao je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljen je sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživio tri izdanja. 
Dobitnik je više značajnih književnih priznanja, među kojima su: NIN-ova nagrada, nagrada „Meša Selimović”, „Borisav Stanković”, „Todor Manojlović”... 
Za roman “Pesma o tri sveta” dobio je nagradu “Beskrajni plavi krug” koju dodjeljuje Matica srpska i nagradu Dr Špiro Matijević za najbolje književno ostvarenje u 2023. godini.  
Do februara 2021. godine živio je u Americi gdje je predavao svjetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusec. 
Od 2021. godine upravnik je Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.
Sa autorom o romanu “Pesma o tri sveta” razgovaraće književni kritičar i književnik Nenad Šaponja. 
Nenad Šaponja direktor je i glavni urednik izdavačke kuće „Agora“. Više od 50 knjiga u Agorinom izdanju dobile su najznačajnije domaće i svjetske književne nagrade. Piše poeziju, eseje i prozu. Njegovi stihovi prepoznatljivi su u savremenoj poeziji zbog stilske savršenosti, hermetičnosti i metafizičkog uvida. Zastupljen je u brojnim časopisima, zbornicima i antologijama.

JU Kulturni centar “Nikola Đurković”/Gradska biblioteka i čitaonica Kotor

Podijeli na: