Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.12.2022
518

PROMOCIJA KNJIGE OTOK NA KOME CVJETAJU LIMUNI DANAS U POMORSKOM MUZEJU

Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj organizuje predstavljanje izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku  prof. dr Mare Marić, “Otok na kome cvjetaju limuni - Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu”.

Na promociji učestvuju:
Ivan Viđen, istoričar umjetnosti
Stanislava Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku
Ivana Grkeš, sekretarka Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku
autorka Mara Marić

Promocija će se održati u Galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru danas sa početkom u 18 sati.

Knjiga “Otok na kome cvjetaju limuni” donosi do sada nepoznate podatke o vrtovima koje je austrijski nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, kasnije car Maksimilijan I Meksički, uredio na ostrvu Lokrumu u drugoj polovici 19. vijeka. Lokrumske vrtove je finansijski i idejno podržala njegova supruga belgijska princeza Charlotte.

Maksimilijan je na Lokrumu, kako je zapisao čuveni hrvatski botaničar 19. vijeka Roberto Visiani, podigao eksperimentalne vrtove za aklimatizaciju egzotičnih vrsta. Maksimilijan je bio podjednako zainteresovan i za ukrasne i za korisne biljke, tražeći nove lukrativne poljoprivredne kulture koje bi mogle uspjevati u južnohrvatskom klimatu. lako se radi o ne tako davnoj prošlosti, ovi carski vrtovi, vrlo značajni u okviru onodobnog srednjeevropskog konteksta u kojem su pokazali svoj puni sjaj, gotovo su potpuno isčezli u svom izvornom obliku te nisu dublje istraživani.
Temeljna pitanja kojima se bavi knjiga su: Koji je stvarni opseg Maksimilijanovih zahvata u lokrumskom krajoliku? Koji su koncepti uređenja vrtova primijenjeni na Lokrumu? Ko su bili autori tih koncepata i koji su im bili uzori? U knjizi se nalazi popis svih hortikulturnih vrsta koje su bile sađene na Lokrumu, utvrđena su područja iz kojih su dospjele na Lokrum, istaknuto je koje su biljke po prvi put predstavljene u Hrvatskoj, i to upravo na Lokrumu nastojanjem Maksimilijana Habsburškog i njegovih vrtlara
Knjiga je rezultat istraživanja, koje je prof.dr.sc. Mara Marić, prostorna arhitektica, provela na temelju primarnih arhivskih izvora pohranjenim u brojnim inozemnim i hrvatskim arhivima te naučnim institucijama. Knjiga je opremljena brojnom ilustrativnom građom iz vremena u kojem je nadvojvoda boravio na Lokrumu, kao i savremenim umjetničkim fotografijama ostrva Lokruma.

Izdavači knjige “Otok na kome cvjetaju limuni” su Ogranak MH u Dubrovniku i Sveučilište u Dubrovniku. Knjizi je dodijeljena nagrada “Ivan Kukuljević Sakcinski” za najbolje djelo objavljeno u ograncima Matice hrvatske.

Saopštenje - Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj

Podijeli na: