Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.02.2020
632

PROMOCIJA KNJIGE LJUBAVNA I RATNA ODISEJA, AUTORKE OLGE BRAJNOVIĆ

Promocija knjige Olge Brajnović “Ljubavna i ratna odiseja” biće održana u petak 28. februara sa početkom u 19 sati u Tivtu (DTV- u Partizan Sokolski dom).  

Riječ je o knjizi memoara koja prati životnu i ljubavnu priču barda španjolskog novinarstva, porijeklom Hrvata iz Boke, Luke Brajnovića.

Original je u napisan na španskom jeziku i glasi ,,Una Odisea de Amor y Guerra", a izdala ga je najpoznatija španska izdavačka kuća RIALP.

Autorka Olga Brajnović  je jedna od kćerki pokojnog Luke Brajnovića.

Na predstavljanju knjige će, osim autorke, učestvovati dr. sc. Vladimir Lončarević i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika  mr. sc. Božidar Petrač, a uvodne riječi imaće  predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.   

U muzičkom dijelu programa nastupiće Nevila Klakor.

Predstavljanje knjige se održava povodom stogodišnjice rođenja Luke Brajnovića,  u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, u saradnji sa Maticom hrvatskom i Društvom hrvatskih književnika.

Luka Brajnović, novinar, univerzitetski profesor, pjesnik, književnik, rođen je u Kotoru 1919. godine. Pohađao je klasičnu gimnaziju na Korčuli i u Kotoru, a studije prava na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon rata  je emigrirao u Španiju.  Filozofski fakultet diplomirao je Pamploni. U tom gradu je živio do svoje smrti 2001. godine.  Objavio je više knjiga iz oblasti novinarstva, od kojih su najpoznatije posvećene upravo deontologiji informacije, a bio je i predavač novinarske etike na sveučilištu u Pamploni.

Brajnović je napisao jedan od prvih udžbenika novinarske etike na području Europe, koji je i danas standard u poučavanju, kao i neke njegove spoljnopolitičke kolumne, koje je objavljivao u dnevnom listu  “Diario de Navarra”.

Brajnovićevo ime nosi ugledna međunarodna novinarska nagrada, ustanovljena  još za vrijeme njegovog  života, koja se dodjeljuje "profesionalcima koji su u svom radu na području komunikacije branili dostojanstvo ljudske osobe i temeljne vrijednosti slobode, tolerancije i solidarnosti”. Nagradu su u posljednjih 20 godina dobila velika imena iz svijeta medija koja su se istakla u etičkom djelovanju- novinari, fotoreporteri, filmski reditelji, a posthumno ju je dobio i Siniša Glavašević 2001. godine za izvještavanje iz okupiranog Vukovara.

“Ličnost i djelo Kotoranina Luke Brajnovića u našoj je sredini  malo poznato, pa je i ova promocija, povodom  stogodišnjice rođenja Luke Brajnovića, prilika da saznamo više o čovjeku, koji je u Španiji ostvario  izuzetnu  novinarsku i profesorsku karijeru, te da se upoznamo s dijelom njegove bogate ostavštine”, kaže se u najavi ovog događaja.

Don Branko Sbutega o Luki Brajnoviću:

„Možda nijedna osoba, koja je morala da napusti rodni grad, zavičaj i zemlju, nije dobila takvu valorizaciju na međunarodnoj razini, kao što je to bio Luka Brajnović. Usuđujem se reći da je možda u XX. stoljeću malo ljudi koji su i na planu intelekta i bilo kakve karijere pošli visočije, više i dalje od Luke Brajnovića”.

 

Podijeli na: