Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.06.2024
236

PROMOCIJA KNJIGE KULTURNI PEJZAŽ TIVATSKIH SOLILA DANAS U 19 I 30

Pozivamo vas na promociju nove knjige u izdanju Expeditio pod nazivom "Kulturni pejzaž Tivatskih solila". Promocija će se održati sa samom lokalitetu Solila danas  u 19.30h, obaviještavaju iz NVO "Expeditio".

Predviđeno je da knjiga bude predstavljena u formi obilaska, a broj posjetilaca na Solilima je ograničen.

Knjiga „Kulturni pejzaž Tivatskih solila“ nastala je u okviru projekta pod nazivom “TIVATSKA SOLILA – prezentacija izuzetnog kulturnog pejzaža” koji je podržan od strane Turističke organizacije Opštine Tivat sredstvima obezbijeđenim na javnom konkursu 2023. godine. Ideja za pokretanje ovog projekta proizašla je iz uočene potrebe za boljim informisanjem lokalne zajednice i posjetilaca o karakteristikama i vrijednostima izuzetnog lokaliteta Tivatskih solila, koji je zbog svojih prirodnih vrijednosti zaštićen kao posebni rezervat prirode, ali koji uz to posjeduje i značajne kulturno-istorijske vrijednosti i predstavlja bitan segment kulturne baštine Boke Kotorske. 

Kao osnova za pripremu knjige korišćena je „Studija zaštite kulturne baštine u specijalnom rezervatu Tivatska solila“ koju potpisuje Expeditio architects d.o.o. 2017. godine. Studiju je naručilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore. Kroz nju su identifikovani osnovni elementi i vrijednosti kulturne baštine Tivatskih solila, i date smjernice za zaštitu ovog lokaliteta kao posebne vrste kulturnog dobra – kulturnog pejzaža, koji predstavlja zajedničko djelo prirode i čovjeka. 

U ovoj knjizi su predstavljeni rezultati istraživanja sprovedenih tokom izrade pomenute Studije, i dodatno, kroz proces pripreme same knjige, a na osnovu materijala koji su bili dostupni.

Knjiga „Kulturni pejzaž Tivatskih solila“ namijenjena je široj publici, lokalnom stanovništvu i posjetiocima, svima koji žele produbiti znanja o kulturnoj baštini ili se sa njom upoznati. Nadamo se da će knjiga doprinijeti promociji i prezentaciji Tivatskih solila, i omogućiti svima da steknu bolje razumijevanje istorije i razvoja, kao i vrijednosti i značaja kulturnog pejzaža ovog jedinstvenog lokaliteta.

Objavljivanje knjige podržano je kroz projekat pod nazivom “Tivatska Solila - prezentacija izuzetnog kulturnog pejzaža” finansiran od strane Turističke organizacije Opštine Tivat., navode iz NVO Expeditio.

Podijeli na: