Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.12.2022
213

PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA BOŽA VODOPIJE U TIVTU

Promocija dokumentarnog filma pood nazivom HRVATI U CRNOJ GORI : FIDES ET HONOR - VJERA I ČAST, reditelja i scenariste Boža Vodopije održaće se večeras (četvrtak 15. decembar) u DTV- u Partizan (dvorana pored Centra za kulturu Tivat) sa početkom u 19 sati, saopšteno nam je iz Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Uvodno će se obratiti predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.
Promocija se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Centra za kulturu Tivat.
U nastavku tekst koji nam je tim povodom proslijeđen iz HNV-a.
U Programu za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije, u sklopu serijala LIJEPA NAŠA EUROPO o hrvatskim zajednicama u 12 europskih zemalja, snimljen je i dokumentarni film o Hrvatima u Crnoj Gori – „FIDES ET HONOR - VJERA I ČAST“.
Redatelj  i scenarist filma je BOŽO VODOPIJA, snimatelj MATO KRISTOVIĆ, montažer DOMINIK MILJAK, dok je autor glazbe VICKO DRAGOJEVIĆ. Urednica serijala je DORIS VUČKOVIĆ, a urednik Programa za Hrvate izvan RH IVO KUJUNDŽIĆ.
U filmu govore:
 
mons. IVAN ŠTIRONJA, biskup kotorski
 
ZVONIMIR DEKOVIĆ, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore
 
ADRIJAN VUKSANOVIĆ, predsjednik Hrvatske  krovne zajednice „Dux Croatorum"
 
DIJANA MILOŠEVIĆ, voditeljica Amaterskog kazališta HNV-a
 
ILIJA JANOVIĆ, Tivat
 
ANA VUKSANOVIĆ, Tivat
 
TANJA GRABIĆ, direktorica Radija Dux
 
TRIPO SCHUBERT, HGD Kotor
 
TIJANA PETROVIĆ, glavna urednica Hrvatskog glasnika
 
JASMINA BAJO,  HGD Kotor
 
JAKŠA ANDRIĆ, Đurići
 
FRANO ERCEGOVIĆ, Jošica
 
VLADIMIR MARVUČIĆ, predsjednik HKD "Sv. Jeronim", Bar
 
BOŽO ŠALTIĆ, Bar
 
Prim. dr. sc. SVJETLANA ZEKOVIĆ,  predsjednica Zajednice Hrvata i prijatelja u Podgorici
 
NAJAVA: LIJEPA NAŠA EUROPO/HRVATI U CRNOJ GORI
 
Kakav je trenutačni položaj hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori? Hrvatski narod u toj zemlji, osobito u Boki kotorskoj gdje je autohton naslijedio je prebogatu povijesnu, kulturnu i duhovnu baštinu koju su kroz stoljeća stvarali njihovi preci. Kako sačuvati ime i baštinu od asimilacije? Koja je uloga hrvatskih kulturnih društava i političke stranke, te kakav je položaj Kotorske biskupije koja je kroz povijest bila jedina stvarna zaštitnica kako vjerskih, tako i kulturnih i nacionalnih prava Hrvata u Boki kotorskoj?
OPIS:
Dokumentarni film o Hrvatima u Crnoj Gori  "Fides et honor - vjera i čast" govori o životu hrvatske autohtone zajednice u Boki kotorskoj, Budvi i Barskom kraju, te pripadnicima hrvatske dijaspore u glavnom crnogorskom gradu Podgorici. Hrvatskom baštinom u Crnoj Gori smatra se najstarija bratovština pomoraca na svijetu – Bokeljska mornarica, koja je izrasla na kultu kotorskoga zaštitnika Svetoga Tripuna. U tu baštinu neosporna spada i više od stotinu crkava, samostana kapela Kotorske biskupije, među kojima se ističe katedrala svetoga Tripuna u Kotoru, te crkva Gospe od Škrpjela na umjetno izgrađenom otoku ispred baroknog Perasta. Kako to naslijeđe čuva današnja hrvatska zajednica u Crnoj Gori, koja je od nekoć većinskoga naroda u Boki kotorskoj postala izrazita manjina? Kakvo je društveno i političko organiziranje Hrvata u Crnoj Gori, njihova veza s matičnom državom, te odnos   prema crnogorskoj državnosti? Kako Hrvati u Crnoj Gori danas žive, podliježu li asimilaciji ili ipak uspijevaju sačuvati vlastitu posebnost, koju kao autohtona zajednica u Boki kotorskoj brižno njeguju stoljećima? Na posljednjem popisu stanovništva 2011. godine u Crnoj Gori samo se šest tisuća i dvadeset jedna osoba nacionalno izjasnila kao Hrvat. A ankete koja se sustavno posljednjih nekoliko godina provode u Crnoj Gori nedvojbeno dokazuju da su Hrvati svrstani među jednu od tri najnepoželjnije osobe da vam budu susjedi, poslodavci, bračni drugovi ili poslovni partneri, iako hrvatski narod u toj zemlji kontinuirano daje punu potporu suvremenoj i europskoj Crnoj Gori. Što u očuvanju nacionalne posebnosti Hrvata u Crnoj Gori znače njihovi tiskani i elektronički mediji , a osobito povezanost s Katoličkom Crkvom, prvenstveno starodrevnom Kotorskom biskupijom?
(Hrvatsko nacionalno vijeće)
 

 

Podijeli na: