Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

11.12.2022
343

PROJEKCIJOM FILMA KORSET OTVORENO KOTORSKO IZDANJE FESTIVALA UBRZAJ

Projekcijom filma KORSET (Corsage), austrijske rediteljke Marie Kreutzer u kinu “Boka”, večeras je otvoreno kotorsko izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO). 

Kako je podsjetila PR-ka festivala Milica Zindović, moto ovogodišnjeg XIII izdanja festivala filma o ljudskim pravima je „Jače od tišine“.

“Snažno vezujući film i ljudska prava, festival Ubrzaj se upečatljivo upisao na kulturnu i aktivističku mapu Crne Gore. U našem timu se učvrstio kao posebno važan i dragocjen događaj kojeg svake godine željno isčekujemo i sa mnogo entuzijazma ulažemo napore kako bi na taj neposredan, inovativan i motivišući način afirmisali neke od najbolnijih tema naše svakodnevnice.

Posredstvom festivala Ubrzaj, kroz univerzalni jezik filma, ali i univerzalnost ljudskih prava nastojimo da okupimo filmske stvaraoce, eksperte, građanske aktiviste i aktivistkinje, donosioce odluka i probranu festivalsku publiku da zajedno, učeći iz inspirativnih priča i sudbina ljudi i zajednica iz cijelog svijeta, osnažujemo sebe i konstruktivnije razumijemo stvarnost, da se angažovanije odredimo o gorućim pitanjima, da budemo jači od tišine” – poručila je Zindović.

Festival će ove, kao i prethodnih godina, pored Podgorice imati i paralelna izdanja u Kotoru – danas i sjutra u kinu „Boka” i Gimnaziji Kotor i Beranama - 13. i 14. decembra u Gimnaziji „Panto Mališić“ i Centru za kulturu. 

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković” i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2022 su: RTCG, Nezavisni dnevnik Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Antena M, dnevni list “Pobjeda”, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor, kao i E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

Sve informacije o festivalu dostupne su na veb sajtu www.ubrzaj.me.

 

Tekst: Irena Mačić

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: