Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.09.2024
571

PROGRAM I DRUŠTVENA IGRA DOMICIJANE, NE LJUTI SE OKUPILA NAJMLAĐE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Opštinska javna ustanova (OJU) “Muzeji” Kotor danas je na trgu ispred Crkve Sv. Mihaila organizovala dvosatni program „Domicijane, ne ljuti se”. Tom prilikom predstavljena je istoimena društvena igra.

Po riječima glavne urednice programa u ovoj ustanovi, Jelene Vukasović, program ima za cilj da promoviše novu društvenu igru koju je pripremila OJU “Muzeji” Kotor u namjeri da skrenu pažnju javnosti na dvomilenijumski mermerni portret rimskog imperatora Domicijana koji se čuva u Lapidarijumu u Crkvi Sv. Mihaila u Starom gradu.

“S druge strane i da kroz igru koju pamtimo kao Čovječe ne ljuti se, sa izmijenjenim pravilima, naučimo više o rimskom imperatoru Domicijanu, koji je bio i naš imperator. Mi stalno zaboravljamo da je ovaj prostor bio dio Rimskog carstva i da pripada takođe kulturnoj baštini starih civilizacija Evrope”, kazala je Vukasović za Radio Kotor. 

Dodaje da su zadovoljni odzivom, jer je u takmičenju učestvovalo dvadesetak dječaka i djevojčica.

“Pobjedinici su dobili nagrade, oni manje uspješni utješne. Od srijede u prodaji će biti naša društvena igra Domicijane ne ljuti se. Tu su pitanja i odgovori, malo izmijenjena pravila, koja čini nam se mogu podstaći djecu da nauče više o Domicijanu i Rimskom periodu, ali i o Muzejima. Možda će poželjeti da uđu u Lapidarijum i vide portetet koji imamo”, ističe Vukasović.

Do kraja godine, najavljuje, planiran je nastavak promocije nove knjige OJU “Muzeji” - “Kotorske legendice manje znane”. 

“Pošto imamo već spremnu promociju, odnosno digitalnu projekciju, pretpostavljam da ćemo je tokom prve sedmice oktobra - Dječije nedjelje, koristiti da bismo promovisali među djecom školskog uzrasta, odnosno da će ona biti naši gosti u Crkvi Sv. Pavla i ponoviti doživljaj od prije nekoliko dana kada je u pitanju projekcija Manje znanih kotorskih legendica na hologramskom platnu, prvi put u Kotoru”, zaključuje Vukasović.  

Zainteresovani su bili u prilici da vide dvomilenijumski portret rimskog imperatora Domicijana i o njemu čuju više od kustosa arheološke zbirke Miloša Petričevića.

Program „Domicijane, ne ljuti se” podržan je od strane Ministarstva kulture i medija, a dio je državnog programa tokom Dana evropske baštine.
 

Podijeli na: