Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.05.2024
1209

PROF. NADA RADOVIĆ: DOBROTSKA ČIPKA JE UMJETNIČKO RUKOTVORNO DJELO STARO 9 VJEKOVA

Izložba radova polaznica škole za izradu dobrotske čipke „Stara vještina za novo doba” otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu. 

Izložbom je, u orgniazaciji OJU “Muzeji” Kotor obilježen Međunarodni dan muzeja, koji se ove godine proslavlja pod sloganom „Muzeji za obrazovanje i istraživanje”. Cilj je istaći muzeje kao obrazovne centre koji podstiču radoznalost, kreativnost i kritičko mišljenje pružajući sveobuhvatno obrazovno iskustvo.

Prisutni su bili u prilici da vide radove koje su pripremile polaznice škole nakon pola godine učenja uz podršku profesorice Nade Radović, koja već decenijama pomno čuva i vještinu i glas o dobrotskoj čipki u našem gradu i zemlji.

Istaknuto je da organizacijom ovih vrijednih časova  „Muzeji” doprinose očuvanju tradicije izrade dobrotske čipke koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Crne Gore i stvaraju prostor za kreativno i iskustveno učenje. Sinoć je bila prilika da se oda zahvalnost na posvećenosti i predanom radu prof. Nadi Radović, te Nataliji Maksić, Didi Čečur i Dubravki Ivetić.

Izložba “Stara vještina za novo doba” zamišljena je kao multimedijalni događaj, pa se pored postavke ručnih radova i fotografija mogao odgledati promotivni film reditelja Dušena Vulekovića nastao za potrebe projekta Pacijenca (Pazienza).

Kustostkinja izložbe, istoričarka umjetnosti, Ljubica Krivokapić, koja je i sama učila izradu čipke,  potrudila se da na najbolji način prezentuje pripremljene radove.

Profesorica Nada Radović se obratila prisutnima naglasivši da ovo nije bila radionica, već škola izrade dobrotske čipke.

“Ja se jako ljutim kada kažu radionica. U radionici se radi, u školi se uči. Molim vas, upamtite to vi koji ste učili i oni koji će doći da uče. Izuzetno se radujem i ovo je drugi put da glasno kažem - nakon 58 dugih godina rada dobrotske čipke kada sam čuvala, tražila, otvarala baule i portale, pronalazila, izlagala tuđe, pa svoje radove… dogodilo se zahvaljujući OJU Muzeji, na čelu sa Dušicom Ivetić  i Mirjanom Vukasović, da otvore ova vrata i bez novčane nadoknade omoguće da se to uči i nauči”, kazala je prof. Radović te uputila nadu da će vrata i dalje biti otvorena.

Kroz školu samo u poslednjem ciklusu prošlo je dvadesetak žena uglavnom iz Boke Kotorske.

“Bilo je zadovoljstvo vidijeti muškarca koji je tražio mjesec dana neplaćenog da napusti svoje radno mjesto, da iz Zagreba dođe da uči dobrotsku čipku”, prisjetila se prof. Radović.

Istakla je da umijeće izrade čipke, pored ispunjenja i emocije koje pruža znanje, može da donese i određenu finansijsku korist.

“Uz to neka ne zaborave svi da je to umjetničko rukotvorno djelo staro devet vjekova. Vodite računa, nije to čipka, nije to ručni rad, to je umjetničko djelo”, zaključila je prof. Radović.  

Slijedila je dodjela potvrda polaznicama škole za izradu dobrotske čipke u znak sjećanja za njihovo učešće i zajednički uloženi trud. Polaznice koje su ispunile uslove za dobijanje sertifikata su: Sandra Luković, Marija Backović, Marina Rizoniko, Anna Sokolova, Iryna Sliusarenko, Iuliia Vvedenskaia, Zorka Mršić, Jelena Vukčević i Ljubica Krivokapić.

Među prisutnima na otvaranju izložbe bila je Tatjana Kriještorac, Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, kojoj se profesorica Nada Radović posebno obratila sa molbom da se podrži želja polaznica i učetiljica veza - galerija u Opštini i UNESCO priznanje ovom čudotvornom djelu.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/N.J.

 

Podijeli na: