Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.06.2024
710

PROF. KLAVIRA NATAŠA TOMOVIĆ SELIMOVIĆ U NEPRESTANOJ POTRAZI ADEKVATNIH PROGRAMA I KOMPOZICIJA ZA UČENIKE (AUDIO)

Gošća Ljetnje priče bila je Nataša Tomović Selimović, profesorica klavira u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru.

Ona svojim ličnim angažovanjem u pedagoškom radu razvija kod djece ljubav prema muzici i sviranju instrumenata, motiviše ih i inspiriše da ostvare izvanredne rezultate na različitim takmičenjima i nivoima.

Rođena u Radovićima, školskim obrazovanjem a zatim i tridesetogodišnjim profesionalnim radom vezana je za Kotor i kotorsku muzičku školu.

Svojim znanjem, pristupom i osobenošću uticala je i utiče na generacije mladih muzičara, koji traže svoj put u muzici.

Nas je interesovalo koji su to profesori i umjetnici imali najznačajniju ulogu u oblikovanju njenog umjetničkog izraza.

“Ja sam srednju muzičku školu završila u Kotoru. Interesantno je da cijeli život radim u istoj učionici u kojoj sam završila klavirski odsjek i željela bih ovom prilikom da pomenem moju dragu profesoricu Marinu Dulović, kasnije direktorku ŠOSMO Vida Matjan, koja mi je dala vjetar u leđa i prihvatila me kao svoju kćerku. Kasnije na Muzičkoj akademiji to je bio,  nažalost nedavno preminuli, profesor Vladimir Bočkarjov, ostavivši veliki pečat na moj današnji rad i na moje obrazovanje.  Govorim kako o klavirskom obrazovanju, tako i o onom, na koji je način kao čovjek radio sa nama i kako nam je pristupao individualno, svakom od nas studenata”, ispričala nam je Tomović Selimovć.

Lekcije svojih profesora, naša sagovornica nastavlja da prenosi svojim đacima.

“Jedan je segment rad na času klavira, kada profesor postavlja sa učenikom kompoziciju na nivo profesionalni, gdje treba da nauči napamet kompoziciju, da je svira sa dinamikom, smislom i karakterom, a drugi je segment tih časova da djeca i sjutra kada završe muzičku školu, taj način rada i muziciranja mogu da primjene sami”, kazala je Tomović Selimović.

Navodi primjer nekadašnjih učenica koje su osnovale muzićki bend - “one su slobodne da dođu kod mene, da se posavjetuju i pitaju za mišljenje”.

“To je meni zadovoljstvo, kada ih vidim na mojim vratima, kucnu i pitaju imate li minut i onda mi odsviraju sa povjerenjem i bez ustručavanja. Ja tada shvatim da su ti časovi bili korisni i da danas, već mladi ljudi, primjenjuju sve ono o čemu smo pričali/e i da rado muziciraju, bez obzira da li su nastavili dalje muzičko školovanje”, priča Tomović Selimović.

Današnje vrijeme nosi nove izazove u pedagoškom radu, ali nadarena djeca se, kao i oduvijek,  prepoznaju “na prvu”, a uz talenat neophodni su disciplina, predan i požrtvovan rad.

Ljetnji raspust djelimično koristi i radno, neprestano u potrazi novih programa i kompozicija koji bi bili najbolji za određeno dijete, posebno za ono koje planira dalje obrazovanje u muzici.

Privatno prof. Tomovoć Selimović pored velike trojke Beethoven, Mozart i Bach izdvaja Chopin-a, njoj najdražag kompozitora. Pored klasične muzike, sluša muziku 80-tih i 90-tih za koju smatra da je ostavila pečat na cjelokupnu današnju modernu muziku, zatim uživa u veselim, opuštajućim zvucima božićnih pjesama ili regea.

Našalili smo se da nam se božićne pjesme ne uklapaju u ljetnju emisiju, te nam je profesorica klavira Nataša Tomović Selimović popodne na talasima Radio Kotora uljepšala izvedbom na klaviru kompozicije Harry’s Barr, kompozitora Hans Gunter Heumann-a.

Cijeli razgovor možete poslušati na linku Ljetnje priče.

 

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor /N.J.

 

 

Podijeli na: