Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.01.2021
1120

PRIJE 71 GODINU U KOTORU OTVORENO NARODNO POZORIŠTE

Nakon Drugog svjetskog rata društveni i kulturni život u Kotoru je bujao.

Godine 1949. osnovano je Narodno pozorište Kotor i to prije nego što je za to bila osposobljena zgrada.

Svečano otvaranje bilo je 1. januara 1950. godine, u za tu priliku adaptiranoj zgradi stare Mletačke vojne bolnice iz XVIII vijeka.

Ovo pozorište je bilo veoma plodno, imalo je i prvu glumačku školu kod nas, i na neki je način bilo preteča današnjeg Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Likvidirano je 1958. i tada je nastupio period poluprofesionalng rada u okviru Centra za opšte obrazovanje i kulturu Narodnog univerziteta Kotor.

Do 1966. režirano je dvadesetak komada, među kojima je bilo i nekoliko dječijih predstava.

To je značajno napomenuti, jer je danas Fondacija Kotorski festival pozorišta za djecu organizacija koja je pod okriljem Centra.

Tako se još nekih osam godina, uz veliki entuzijazam, održala bar sjena Narodnog pozorišta, nakon čega pozorišni rad u našem gradu zamire.

Zgrada Mletačke vojne bolnice renovirana je još jednom, nakon zemljotresa 1979. godine.

Tada je urađena potpuna revitalizacija po projektu arhitekte Zdravka Moslavca, kada je pozorište dobilo današnji izgled.

Pomenućemo samo dio aktivnosti u kojima je KC imao bitnu ulogu: bio je dio manifestacije Igre juga, Festivala pozorišnih predstava, zatim JU festa, kasnije Kotor art-grad teatar, Festival Teuta- novi antički teatar, Festival podvodnog filma itd.

Godine 1988. Sarajevska opera je gostovala sa operom ˝Seviljski berberin˝.

Takođe, između ostalih, kod nas su gostovali poznati glumci: Rade Šerbedžija, Marko Nikolić, Pavle Vujisić, Mija Aleksić, Petar Tomas, Dragica Tomas, Miki Manojlović i drugi.

Kulturni Centar je dao i svoj doprinos u snimanju filmova: "Beštije" Živka Nikolića, zatim "Ljepota poroka", "Smrt gospodina Goluže" i u snimanju popularne serije "Montevideo".

Imali smo i na desetine izložbi poznatih slikara sa naših prostora, između ostalih, to su bili: Boško Bošković, Vojo Stanić, Dado Đurić, Vojo Tatar i drugi.

Takođe, posebno smo ponosni što je u okviru Don Brankovih dana muzike naša Velika scena ugostila virtuoza Stefana Milenkovića, koji je svirao u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra, prenosi sajt Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor.

Podijeli na: