Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

23.09.2023
1001

PREMINUO ISTAKNUTI REDITELJ JAGOŠ MARKOVIĆ ( 1966.-2023.)

Jedan od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu, Jagoš Marković, umro je u 58. godini života u Kostanjici.

Reditelj koji je u pozorištu sve, čije su predstave očaravale i iznenađivale publiku, napustio je ovaj svijet kao da je režirao i sopstveni odlazak – u snu, u svojoj kući u Boki Kotorskoj, na moru u koje je bio zaljubljen.

Rođen je u u Podgorici 1966. godine. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (1987), u klasi prof. Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, čiji je stalni reditelj od 2008. godine, režira najznačajnije naslove svjetske i domaće klasike: Učene žene, Hasanaginica, Gospođa ministarka, Pokondirena tikva, Dr, Antigona, Pepeljuga (opera) i Figarova ženidba (opera). Po pravilu, njegove predstave su dugovječne, hvaljene i izvode se uvjek pred prepunom salom.

U drugim teatrima u regionu režirao je preko pedeset predstava. Među najznačajnije ubrajaju se: Romeo i Julija, Kate Kapuralica, Dekameron dan ranije (Narodno pozorište Sombor), Lukrecija iliti Ždero (Pozorište na Terazijama), Skup, Bogojavljenska noć, Govornica, Sumnjivo lice, Uobraženi bolesnik, Tako je ako vam se tako čini (Jugoslovensko dramsko pozorište), Porodične priče, Gospoda Glembajevi, Jesenja sonata (Atelje 212), Galeb, Filumena Marturano i opera Karmen (HNK Ivan pl. Zajca, Rijeka), Lukrecija o bimo rekli Požeruh (Riječke ljetnje noći), Učene žene (HNK Split), Čarapa od sto petlji (Beogradsko dramsko pozorište), Zora na istoku, Naši sinovi, Svinjski otac (Zvezdara teatar ),  Hekuba (Crnogorsko narodno pozorište)…

Marković je sarađivao i sa tivatskim Centrom za kulturu za koji je režirao tri predstave, „Filomena Marturano“ „Hasanaginica“ i “Ćelava pjevačica”, a upravo je ove godine na Purgatorijama dobio nagradu “Ivana Tomičić” koju dodjeljuje CZK za poseban doprinos festivalu.

„Nadam se da je sve do sada bilo, i da će biti onako kako zaista zaslužuje jedinstveni, za mene i mikro i makro kosmos zvani Boka Kotorska. Živjela Boka! Pripada joj samo najbolje. Iskreno se nadam, uz sve čestitke za ovaj fenomenalan festival, da se dogodine vidimo i na Bući“, rekao je Marković primajući ovu nagradu.

Jagoš Marković je dobitnik oko pedeset strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, nagrada Mića Popović, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

Osim Markovićevih predstava, nagrada, priznanja, glumci i publika pamte njegovu poruku da moramo čuvati  pozorište jer je malo vrijednosti koje traju, a samo se one u vremenu računaju.

Datum, vrijeme i mjesto sahrane Jagoša Markovića biće naknadno saopšteni.

(foto: Narodno pozorište u Beogradu)

Podijeli na: