Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.09.2024
1090

PREMIJERNO IZVEDENA MISSA CATHARINORUM KOMPOZITORA BOŽIDARA BOBA NIKOLIĆA

Premijerno izvođenje djela “Missa Catharinorum”, kompozitora Božidara Boba Nikolića održano je sinoć u crkvi Svetog Duha, sali ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru.

Božidar Bobo Nikolić dugi niz godina posvećen je sviranju rock, blues jazz, fusion muzike.  Objavio je više radova: Tempora Catharinorum, Bluesland 1 i 2, Nebo i zemlja, komponovao muziku na stihove ranobaroknih kotorskih pjesnika u djelu Clausilia Catharensis, te stvorio djela duhovne muzike Requiem, Psaltir i Liturgija.

A sinoć je je u punoj sali, kotorska publika imala priliku da po prvi put čuje i “Missa Catharinorum”.

U “Misa između redova”, Božidarov sin Luka Nikolić navodi da “ne postoji jedna, univerzalna misa, već uvijek jedna po jedna, posvećena i prosvijećena za nekoga ili nešto . Misa kao granična linija žrtve Jednog za druge i drugih za Jednog. Kotorska misa, Missa Catharinorum, stoji neodlučna u centru ovih paradoksa. Konačna odluka kotorske mise će biti da li svojoj publici dati otpust ili joj potpisati preteško breme svoje misije. Ako još ima kome, ako još ima za koga. Ite, missa est!”

Iako je djelo napisano i za orkestar, sinoć su Misa Cataharinorum ( Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Agnus Dei), Presvetoj Bogorodici i Jutarnja molitva izveli vokal i gitara Božidar Bobo Nikolić, te pored autora ženski vokali: Jovana Miljenović, Milica Lalošević, Sandra Vukmirović, Milica Pasković, Ivana Marković, Tamara Fistrič, Aleksandra Lazović i Marina Mirković.

“ Sjećam se ….slika i kataloga, mišolovki i orgulja na vjetar, nikad do kraja popravljenog gramofona, Slikara od koga sam (na)učio da je linija ritam a boja zvuk i da je platno najfiniji instrument, Mosta koga podigosmo iz rijeke, Oka kome treba vratiti iskru….Zato u ime sjećanja na ono što je učinjeno i na ono što će tek biti poručujem Urbi et Orbi (“gradu i svijetu”): Tempora je dobila Misu da je i ona čuva od zaborava. A zaborav neka se čuva od samoga sebe”, pored muzike kao svog najdubljeg iskaza, autor Božidar Bobo Nikolić sa publikom je podijelio i dijelić misli u kratkoj pisanoj najavi.

Organizator koncerta je JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ uz podršku ŠOSMO „Vida Matjan“.

Tekst: Nataša Jotić

Foto: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: