Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

12.12.2022
298

PREMIJERA FILMA DO DASKE NA FESTIVALU UBRZAJ 2022

U sklopu filmskog festivala o ljudskim pravima UBRZAJ 2022, u kinu Boka, danas (ponedjeljak 12. decembar) od 18 sati biće prikazan film “Do daske”, autora Aleksandra Reljića. Ulaz je slobodan.

Početkom 2020. u svim medijima su se pompezno najavljivala hapšenja pedofila, političara i drugih javnih ličnosti. Umjesto njih, policija je 28. januara 2020. godine, uhapsila modnog fotografa, stilistu i DJ-a iz Novog Sada, Srđana Švelja. Prije zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, koji je „silovao, podvodio, drogirao i fotografisao dječake u pornografske svrhe“. Tabloidi su ga nazvali monstrumom i predatorom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Išli su toliko daleko da su prozivali sudije da mu dosude najstrožu kaznu zatvora od 40 godina. Iako je tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu u kojoj nijedna tačka optužnice nije bila povezana sa pedofilijom, javnost to nije mogla da sazna, jer je suđenje bilo zatvoreno. Čovjeku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila.

Aleksandar Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl. Autor je u Dokumentarno-obrazovnom programu Radio-televizije Vojvodine, a dvije godine je bio na mjestu odgovornog urednika te redakcije. Njegov film “Unuk”, dobio je više domaćih i stranih priznanja i bio nominovan za najbolji evropski dokumentarni film godine 2018. godine na Prix Europa festivalu u Berlinu. Od 2019. godine vodi nezavisnu filmsku produkcijsku kuću Core Dox iz Novog Sada.
Inače, Aleksandar Reljić je dio djetinstva proveo u Kotoru tokom druge polovine sedamdesetih godina.

Ovogodišnji moto XIII Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima je „Jače od tišine“, a podržalo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Opština Kotor, Opština Berane, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Kulturni centar Berane. Partneri su BELDOCS, Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka.

Podijeli na: