Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

13.05.2023
270

PREDSTAVLJENO IDEJNO RJEŠENJE ZA SPOMEN-PLOČU ANDRIJI MAUROVIĆU U OKVIRU MANIFESTACIJE DANI MULA

U okviru manifestacije “Dani Mula” koja je u organizaciji Mjesne zajednice Muo, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, krajem prošlog mjeseca održana u našem gradu, predstavljeno je idejno rješenje za spomen-ploču Andriji Mauroviću.

Kako je podsjetio Srđan Marlović, autor idejnog rješenja, Opština Kotor je u saradnji sa MZ Muo, donijela Odluku o postavljanju spomen-obilježja Andriji Mauroviću u naselju Muo. Radi se o, ističe, zaštićenom UNESCO području.

“Budući da je u pitanju vrijedno graditeljsko nasljeđe, arhitektonska baština, svaki dodatni gest, aplikacija ma objektu predstavlja na neki način zadiranje u integritet. I ukoliko postoji koncenzus da se u taj integritet zalazi, onda to treba učiniti na što suptilniji način, budući da je u pitanju ličnost koja se bavila raznim vidovima umjetnosti, prije svega ilustracijom i stripovima. Na objektu imate dosta otvora koji su naknadno probijani i zapravo nemate adekvatan prostor na kome bi postavili spomen-ploču, a da ona na neki način ne ugrozi percepciju. U pitanju je ličnost koja nije državnik i samim tim obiljewžje mora biti pozicionirano u prizemlju u kojem nema dovoljno prostora.

To je opredijelilo samu geometriju ploče. Ona je trebala da bude nešto duža, vertikalno postavljena i određena pozicijom budući da se tu nalazi stan u kome je on rođen i u kojem je živio u svojim prvim godinama života. Odluka je pala na jednu od pozicija između prozora i vrata ili ipak lijevo od prozora” – kaže Marlović.

Arhitektonski problem, navodi, odnosio se na koji način postaviti ploču.

“Imamo homogenu masu pravljenog zida koja ničim ne smije biti narušena, svojom postavkom ne smije objediniti kompoziciju svih vrata i prozora u prizemlju jer će tako učiniti zidnu masu vizuelno slabom. Odabrano je da kamen koji bude dio obilježja i predstavlja bazu za graviranje podataka bude takav da odgvara koloritu i teksturi. Ona ni na koji način ne smije biti nametljiva i svojim sadržajem može biti prisutna isključivo u vidu sjenke.

Kada odredite lokaciju spomen-ploče, to je samo pola problema. Druga polovina je zapravo na koji način riješiti sami sadržaj ploče. Postoji tekst koji je usaglašen, ali  postoji i potreba da se na neki način očuva specifičnost Maurovićevog postojanja, njegovo bića. Ono čemu sam ja težio jeste da se uhvati karakter lika u jednoj neprekinutoj liniji” – objašnjava Marlović.

On je, između ostalog, govorio o postupku stilizacije spomen-ploče Andriji Mauroviću.

“Njegova osnovna mimika jeste ta jedna podignuta, a druga spuštena obrva, prenaglašena gestikulacija i bore koje daju karakter. Naročito je uočena specifična geometrija” – navodi Marlović.

Podsjetimo, manifestacija “Dani Mula” imala je za cilj da naučnoj, stručnoj i široj javnosti vrati fokus na Muo i kulturno nasljeđe malog mjesta koje se definiše kao malo ribarsko mjesto u blizini Kotora. Međutim, kako je kazala organizatorka i kreatorka koncepta Stanka Janković Pivljanin, kada malo zagrebemo ispod površine i krenemo da istražujemo, mi tu, narodski rečeno, nađemo svašta. Na tako malom prostoru koje je bilo prilično siromašno, koje su činili uglavnom ribari, zapravo se krije značajno kulturno nasljeđe.

 

Tekst: Irena Mačić

 

 

 

 

Podijeli na: