Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

19.05.2022
581

PREDSTAVLJENE MONOGRAFIJA I STALNA POSTAVKA GALERIJE SOLIDARNOSTI

 Povodom Međunarodnog dana muzeja i Noći muzeja, Opštinska javna ustanova (OJU) „Muzeji“ Kotor sinoć je organizovala promociju monografije „Galerija solidarnosti“, autorke Marije Mihaliček. Uz monografiju prisutnima je ovom prilikom predstavljena i stalna postavka Galerije. 

O važnosti ovog vrijednog fonda i monografije, pored autorke i dizajnera monografije Dimitrija Pajtića, govorila je direktorica OJU “Muzeji” Kotor Dušica Ivetić.

Moderatorka programa bila je Mileva Mršić. Ona je u ime ustanove izrazila zadovoljstvo što Galerija solidarnosti javnosti predstavlja stalnu postavku.

“Galeriju solidarnosti čini vrijedna zbirka od 375 likovnih djela koja su gradu Kotoru i Crnoj Gori, u znak solidarnosti nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, slali umjetnici i umjetnice Jugoslavije i nekoliko stranih zemalja. Zato je ovo posebno veče za nas. Srećni smo i ponosni što smo nakon niza godina doveli do kraja pripremu i štampu jednog od najvećih izdanja naše ustanove – monografije kojom javnosti predstavljamo i za budućnost čuvamo sjećanje na fond Galerije solidarnosti i svijetli i plemeniti način na koji je ovaj fond nastao” – ističe Mršić.

Među najznačajnijim podzbirkama nalaze se Slovenačka grafika, Naiva i Crnogorski ciklus Cate Dujšin-Ribar.

“Predstavici opštinskih vlasti su se prije četiri decenije zalagali da Kotor bude dom ovoj likovnoj zbirci. U tom naumu su uspjeli, a tokom prošle godine, najzad, našoj je muzejskoj ustanovi dodijeljen prostor za potrebe depoa u kom se čuva fond Galerije. Autorka monografije Marija Mihaliček je godinama vodila računa o fondu galerije i teško se može reći da ga iko bolje poznaje od nje” – kaže Mršić.

Kako ističe Ivetić, monografija “Galerija solidarnosti” za OJU “Muzeji” Kotor jeste dugo očekivani i planirani projekat sa ciljem da se na pravi način u pravom svjetlu predstavi bogatstvo i raznolikost fonda Galerije solidarnosti.

“Kada analiziramo povod nastanka galerije, vjerujem da je ona raritet na svjetskom nivou. Ono što najviše plijeni je koncept nastanka Galerije solidarnosti koji za mene lično predstavlja paradigmu umjetnosti, njenu moć koja je u ovom slučaju nedvosmislena. Smatram da upravo fond Galerije solidarnosti treba da krasi zidove ove galerije” – navodi Ivetić.

To će, ističe ona, biti akcenat u narednom periodu.

“Vraćamo Galeriji solidarnosti ono što je primarno bila njena funkcija. Izlagaćemo primarno fond koji je, smatram, dugo godina bio zanemaren” – objašnjava Ivetić.

Mihaliček je dio OJU “Muzeji” Kotor od njenog osnivanja.

“Moje emocije su podijeljene. Ja sam ovdje od formiranja ustanove 1992. godine. Moje prvo zanimanje i status je bio kustos istorijsko-umjetničke zbirke u Muzeju grada Perasta. Od 2011. godine, kada smo dobili ovaj prostor, u potpunosti sam se bavila Galerijom solidarnosti. Te 2011. godine mi smo uradili stalnu postavku. Povod nastanka Galerije solidarnosti poslije zemljotresa je najinteresantniji, kada je čitava Jugoslavija bila u Crnoj Gori i na razne načine pomagala. Umjetnici tadašnjih udruženja i društava iz jugoslovenskih republika su donirali svoje radove” – navodi Mihaliček.

Kotor je, ističe ona, s razlogom dobio taj vrijedan fundus jer je grad najveće kulturne baštine.

Pored Pajtića, dizajn monografije radila je Katarina Jezdović.

 “Dobili smo priliku kao relativno anonimni dizajneri da radimo na projektu koji je od kulturnog značaja i ima jednu divnu priču gdje je ta jugoslovneska solidarnost dokazala koliko umjetnost može da obnovi bilo kakav nezgodan događaj.  

Mi dizajneri rijetko volimo da previše pričamo o dizajnu, mi volimo da mislimo da on za sebe nešto govori. Kratko objašnjenje koncepta je da smo popisali sve umjetnike koji su dali svoje radove za fond Galerije solidarnosti na naslovnu stranu i oni predstavljaju zid galerije koji sada čine. A crvena traka jeste ljubavi, solidarnosti, pomoći” – objašnjava Pajtić.

Promociji su, između ostalih, prisustvovali sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori u Kotoru Jasminska Lončarević i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

Izvještaj Irene Mačić

Podijeli na: