Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.08.2024
510

PREDSTAVLJENA KNJIGA U POMORSKOM MUZEJU – NAJKOMPLETNIJI PRIKAZ PRČANJSKIH KAPETANA I JEDRENJAKA

Knjiga „Kapetani i jedrenjaci Prčanja“, autora pok. Petra Palavršića, koju je priredio Željko Brguljan predstavljena je sinoć u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

U ime izdavača prisutnima se obratila direktorica Pomorskog muzeja mr Maja Uskoković.

Podsjeća da je Palavršić bio dugogodišnji kustos Pomorsko-tehničke zbirke u ovoj ustanovi kulture.

“Gospodin Palavršić je godine provedene u Pomorskom muzeju posvetio proučavanju pomorske prošlosti Boke Kotorske. Posao muzeologa, kustosa i kasnije publiciste započeo je prvi put 1975. godine upravo u našem muzeju. Kao kustos Pomorsko-tehničke zbirke radio je do 1974. godine kada je kao pomorac započeo desetogodišnju plovidbu svjetskim morima. Potom se četiri godine profesionalno bavio ribanjem, da bi se 1999. godine vratio u Pomorski muzej ponovo kao kustos Pomorsko-tehničke zbirke. Aprila 2012. godine otišao je u penziju, ali je i poslije toga nastavio plodnu saradnju sa muzejem. Autor je nekoliko monografskih djela iz istorije pomorstva Boke koju je odlično poznavao i s ljubavlju znalački istraživao. Pred kraj svog rada u muzeju, zajedno sa Slavkom Dabinovićem objavio je dragocjeno djelo Plovidba Iva Visina oko svijeta” – kaže Uskoković.

Svoje kapitalno monografsko djelo, podsjeća, “Kapetani i jedrenjaci Herceg Novog”, Palavršić je objavio 2018. godine u izdanju Pomorskog muzeja.

“Zahvaljujući Petru Palavršiću, svi mi i generacije koje će doći, imamo na dlanu istoriju pomorstva Boke ispričanu riječima koje imaju moć da je ožive. Petar Palavršić je sačuvao sjećanje na bokeške kapetane i njihove jedrenjake i na taj način sebe upisao u istoriju koju je cijelog života znalački istraživao.

Čovjek koji je zaslužan da knjiga Kapetani i jedrenjaci Prčanja danas ugleda svjetlost dana je dugogodišnji prijatelj Pomorskog muzeja nastavnik, slikar, pisac Željko Brguljan.

Veliko nam je zadovoljstvo da smo uspjeli izdati djelo koje će biti nezaobilazan izvor svim budućim naučnim radnicima i istraživačima pomorstva” – poručuje Uskoković.

Istoričarka umjetnosti, muzejska savjetnica Radojka Abramović govorila je o istoriji pomorstva Prčanja.

“Kako su se svi pomorci Prčanja i trgovci obavezali da će davati ugovoreni postotak za gradnju hrama, u sažetom obliku u ovoj knjizi obuhvaćena je ukupna pomorska trgovina Prčanja tog razdoblja.

Smješten u samom podnožju stare Bogorodičine crkve, u dokumentima kotorskog arhiva Prčanj se pominje već u 14. vijeku.

U 18. vijeku Prčanj je kao mjesto visokog stepena privredne djelatnosti posjedovao 1729. godine ukupno 22 broda, 1755. godine 35 brodova, 130 mornara i dva pomorska oficira, a između 1764. i 1797. godine na Prčanju je bilo 35 patentiranih brodova bez ubrajanja manjih plovnih jedinica. Za 1791. godinu imamo tačne podatke privrednog kapitala koji je počivao na pomorskoj trgovini 240 705 mletačkih talira” – kaže Abramović.

Navodi da je porodica Verona na Prčanju imala 10 kuća i veliku palatu kapetana Antona Verone koja je podignuta između 1780. i 1790. godine.

“Trgovačka kuća Verona bila je uz trgovačke kuće porodica Florio, Ivanović i Tripković jedna od ekonomski najmoćnijih u Boki Kotorskoj.

Slom jedrenjaka samim krajem 19. vijeka bio je neizbježan tako da brodovlsnici, svjesni nemogućnosti opstanka, polako rasprodaju svoje jedrenjake oko 1880. godine uglavnom Grcima i Albancima i to ispod njihove realne cijene” – objašnjava Abramović, navodeći da je 19. vijek na moru karakterističan po brojnim primjerima požrtvovanosti i hrabrosti Prčanjana.

“Velika i slavna prošlost prčanjskih jedrenjaka i njihovih posada, potopljenih po raznim okeanima i morima svijeta u svojim plavim grobnicama nijemi su svjedoci svoje burne istorije. Na njih podsjećaju samo svetionici koji u tamnim noćima osvjetljavaju put mornarima u raznim lukama svijeta. Na Prčanju se sjećanje na slavno doba prčanjskih jedrenjaka čuva na brojnim portretima pomorskih kapetana, slikama jedrenjaka prikazanih u plovidbi po mirnom moru, olujnim noćima i brojnim okršajima na moru, dokumentima” – napominje Abramović.

Profesor, slikar, pisac, istraživač pomorske prošlosti Boke Željko Brguljan govorio je o saradnji sa Palavršićem, te predstavio knjigu koja svjedoči o bogatoj pomorskoj prošlosti Prčanja.

“U odabiru i formiranju rukopisa, Petru je izuzetno pomogao svojim prethodnim radom jedan Prčanjanin. Pomorstvo ovog mjesta je decenijama istraživao pok. konte Mario Luković, formirao je kartoteku prčanjskih kapetana, te u nju unio sve podatke iz brojnih dokumenata nekadašnje prčanjske crkvene opštine.

Izražavam posebno zadovoljstvo da smo večeras imali čast, uz prisustvo Petrove familije, prisjetiti se dragog prijatelja i poštovanog kustosa ove institucije, te i ovom knjigom skrenuti pažnju na njegov vrijedan i predan rad. Ako će ova knjiga uploviti u biblioteke pomorskih institucija, stručnjaka i ljubitelja pomorstva, trud će biti opravdan, a izdanje će tako doprinjeti trajnom sjećanju na autora Petra Palavršića koji je veliki dio svog života posvetio pomorskoj prošlosti Boke Kotorske, djelatnosti koja je i Prčanj uzdigla uz bok najznačajnijih pomorskih centara Jadrana i Sredozemlja” – poručuje Brguljan.

Podsjetimo, knjiga “Kapetani i jedrenjaci Prčanja” je nastala iz rukopisa koji je Petar Palavršić posmrtno ostavio Željku Brguljanu, a predstavlja najkompletniji prikaz i popise prčanjskih kapetana i jedrenjaka, u izdanju Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Promociji knjige prisustvovala je sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor / IMĐ

 

Podijeli na: