Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.07.2020
693

PREDSTAVLJEN NOVI BROJ BOKEŠKOG LJETOPISA

Promocija novog , četvrtog broja Bokeškog ljetopisa, u kojem je predstavljen Zbornik radova sa naučnog skupa “Isprepleteni identiteti: Kotor i Dubrovnik i njihovo zaleđe u višestoljetnoj perspektivi”, organizovana je večeras u Galeriji solidarnosti .

Prisutne je pozdravila bibliotekarska savjetnica Jasmina Bajo, koja je kazala da je misija ,,Bokeškog ljetopisa'' da savremenom čitaocu predstavi naučne i kulturno-umjetničke radove autora naše zajednice, koji se prije svega tiču bogate kulturne baštine.

,,Cilj je promovisati one kulturne vrijednosti kojima se posebna pažnja posvećuje u svim evropskim zemljama. U Programskim smjernicama objavljenim u prvom broju Ljetopisa ističe se: ,, U Ljetopisu ćemo rado objaviti svaki prilog koji znači nastavak bogate kulturne tradicije u Boki Kotorskoj, a izbjegavaćemo parcijalnom politikom obojene teme i sve što bi se moglo negativno odraziti na suživot naroda u regiji i zemlji u kojoj živimo i djelujemo.'' Prvi broj almanaha ,,Bokeški ljetopis'' štampan je 2005, a drugi dvobroj  2007”, rekla je Bajo.

Ona je dalje dodala da se objavljeni radovi u Ljetopisu mogu podijeliti u dva dijela.

,, U prvom se nalaze radovi eminentnih autora iz našeg kraja i regiona: Jovana Martinovića, Darija Musića, Tomislava Grgurevića, Anite Mažibradić, Ivane Antović, Zorice Čubrović, Jasminke Grgurević, Slobodana Slovinića, Vinka Đurovića, Aleksandra Saše Zekovića, Željka Brguljana, Tripa Šuberta. Posebna pažnja posvećena je aktivnostima na zaštiti i održavanju spomenika kulture i prirodnih ljepota. U drugom dijelu Bokeškog ljetopisa, objavljeni su radovi uglednih istoričara, posebno onih koji su objavili knjige i rasprave o hiljadugodišnjoj istoriji našeg kraja: don Iva Stjepčevića, don Antona Miloševića, don Nika Lukovića, Antona Dabinovića, don Gracije Brajkovića, Miloša Miloševića, Lovorke Čorlaić, Sava Markovića. Svi oni su se temeljno bavili prošlošću Boke, a njihovi radovi su i sad višestruko zanimljivi široj čitateljskoj publici, a edukativni mlađim generacijama”, podsjetila je Bajo.

Predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Boki kotorskoj mr Marija Mihaliček ističe da je u ovom Zborniku radova obuhvaćen samo dio referata, jer su publikovani samo raferati autora koji su na poziv Hrvatskog građanskog društva dostavili svoje radove.

,, Zamisao ovakvog okupljanja u Kotoru, je bila akademika Nenada Vekarića, koji je preminuo 2018. godine. Zato ovaj broj posvećujemo sjećanjima na njega”, kazala je Mihaliček.

Ona je dalje pojasnila zašto se Ogranak Matice Hrvatske u Boki kotorskoj pojavljuje kao suizdavač ovog broja Bokeškog ljetopisa.

,, Prije svega zato što smo prepoznali značaj zajedničkog djelovanja i važnost povezivanja hrvatskih udruženja na polju istraživanja, valorizacije kulture i tradicije Boke kotorske. Dobro je poznato da je idavaštvo jedna od najznačajnijih aktivnosti Matice Hrvatske. s toga smo željeli da podržimo i pomognemo objavljivanje jedine hrvatske stručne publikacije u Crnoj Gori. Svi radovi imaju dodira sa kulturnim, istorijskim, socijalnim posebnostima Kotora i Boke kotorske, od srednovijekovlja do 20 vijeka i donose nova naučna saznanja, koja doprinose valorizaciji i afirmaciji istorijskog i kulturnog naslijeđa”, dodala je Mihaliček.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Mandolinski orkestar „Tripo Tomas“. 

Organizatori su: Hrvatsko građansko društvo Crne Gore -  Kotor i Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj.

 

Podijeli na: