Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

31.07.2023
636

PREDSTAVA ILIJADA NA KOTORARTU

Na Međunarodnom festivalu KotorArt Don Brankovi dani muzike biće izvedena predstava Ilijada, reditelja Džonatana Foksa, u adaptaciji Lize Piterson i Denisa O’Hera, a u izvođenju glumca Ričarda Berta i violončeliste Dmitrija Prokofjeva. Predstava će se održati u Samostanskom kompleksu sv. Nikole u Pračanju, u utorak, 01. avgusta, sa početkom u 21 čas. Ulaz na predstavu je besplatan.

 

Festival organizuje povratni prevoz solarnim brodom Bella Boka iz Kotora. Stajalište brodića je preko puta Centra za kulturu “Nikola Đurković” sa polaskom u 20 časova i 30 minuta. Ulaz na događaj je besplatan, a ukoliko publika dolazi brodom, potrebno je kupiti ulaznicu po simboličnoj cijeni od 5 eura preko Gigstix mreže, njihovog sajta www.gigstix.me, ili širom Crne Gore na odabranim Tobacco S Press kioscima.

 

Izvođenje predstave Ilijada dio je turneje koju Međunarodni festival KotorArt organizuje u saradnji s pozorišnom organizacijom Ensemble Theater Company iz Santa Barbare u Kaliforniji, a partneri ovog događaja su i Fondacija Me&Us, kao i Komitet pobratimskih gradova Santa Barbara-Kotor.

 

Adaptirana Homerova epska poema Ilijada, stara tri hiljade godina, kroz predstavu donosi savremenu i upečatljivu priču. Koncipirana na temelju priča o Ahilu i o Hektoru, sa naizmjenično pjesničkim i razgovornim jezikom, predstava, na svjež i savremen način reinterpretira poznati svjetski klasik. Ovaj moćan i živahan pozorišni komad na svojevrstan način pokreće bezvremenu prinudu čovječanstva na nasilje. Zbog svoje minimalističke scenografije i jednostavne rasvjete, veoma je adaptivan za scensku postavku u raznim prostorima. Budući da se predstava izvodi na engleskom jeziku, obezbjeđen je prevod.  - istakli su iz PR službe festivala.

 

Ričard Berd je nagrađivan glumac, režiser i producent. Umjetnički je direktor i suosnivač Pozorišne kompanije New Fortune u San Dijegu (Kalifornija). Radio je kao stručni saradnik umjetničkog direktora Društva Southwest Shakespeare. Kao umjetnički direktor kompanije Poor Players Theatre producirao je više od dvadeset djela Vilijama Šekspira i njegovih savremenika. Na listi njegovih referenci nalaze se: pozorišna kuća The Old Globe (The Doll’s House), Portland Center Stage (Midsummer Night’s Dream), New Fortune Theatre Company (Dr. Thomas Stockmann), Chicago Shakespeare Theatre (Cyrano de Bergerac i The Madness of King George), Festival Shakespeare u Oregonu (Winter’s TaleCyrano de BergeracTwo Gentlemen of Verona) itd. Ostvario je brojne uloge za Poor Players uključujući Hamleta, Makbeta, Koriolan, Iago.  Društvo kritičara San Dijega nagradilo ga je za ulogu Anđela u komadu Mjera za mjeru, kao i glavnu ulogu Henrija V i režiju u Henriju V. Učestvovao je u pedeset jednoj produkciji Šekspira. KPBS i San Diego Playbill nagradili su njegovo tumačenje uloge Šajloka u Mljetačkom trgovcu i Makbeta u istoimenom komadu.

 

Dmitrij Prokofjev, violončelista, diplomirao je 2003. i magistrirao 2005. godine na Konzervatorijumu Petar I. Čajkovski u Moskvi, u klasi prof. Natalije Gutman. Pobjednik je međunarodnih takmičenja kao što su A. Tansman (Poljska), P. I. Čajkovski (Rusija), A. Junigro (Hrvatska). Solista je državnog kamernog orkestra Moskovski virtuozi, od 2000. godine, pod rukovodstvom Vladimira Spivakova. Kao pedagog, radi na Moskovskom konzervatorijumu, od 2008, a na Muzičkoj akademiji Univerziteta Crne Gore, od 2016. godine. Vođa je sekcije violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru, kao i umjetnički direktor NVO Ars Industria. Kao solista, nastupao je u prestižnim salama, kao i na festivalima Vladimir Aškenazi (Finska), Oleg Kagan u Krojtu (Njemačka), Moskovska jesen, KotorArt i dr. Nastupao je u kamernim ansamblima sa Vladimirom Spivakovim, Natalijom Gutman, Nikolajem Luganskim, Džesi Norman, Žanom Gijuom, Ilijom Gringolcem, Elizo Virsaladze i dr. Prvi kompakt-disk snimio je kao šesnaestogodišnjak, s prof. Moskovskog konzervatorijuma Aleksejem Nasednikom. Snimio je CD s djelima Debisija, Bramsa, Šumana i Paganinija, s Aleksandrom Kobrinom, 2004. godine.

 

 

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.

 

Podijeli na: