Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.03.2021
465

POČEO JADARANSKO JONSKI ON LAJN FESTIVAL O NEMATERIJALNIM KULTURNIM DOBRIMA

Konferencijom o realizaciji projekta ADNICH počeo Jadransko-jonski online pozorišni festival o nematerijalnim kulturnim dobrima.
Jadransko-jonski online pozorišni festival o nematerijalnim kulturnim dobrima, kao završna programska aktivnost dvogodišnje realizacije ADNICH projekta, počeo je danas konferencijom na kojoj su učestovali predstavnici partnerskih institucija i organizacija.
U ime lidera projekta, Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”, direktor Ilija Subotić je podsjetio da su regionalna i međunarodna saradnja propisani javni interes u crnogorskoj kulturi, koja u različitim oblicima i izrazima iz godine u godinu dobija na svojoj dinamičnosti, kvalitetu i prepoznatljivosti van granica naše države. Znajući da je kultura stalno zainteresovana za inicijative i permanentno pronalaženje novih puteva za spajanje, posebno kroz prizmu njenog većeg stvaranja i doživljaja, kako je istakao Subotić, proteklih nekoliko godina u slučaju Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” mogu se označiti kao period intenzivnog učešča u projektima koje kofinansira Evropska unija, što ga, u tom kontekstu, za sada čini jedinom nacionalnom javnom ustanovom kulture ove vrste u Crnoj Gori. U tom smislu, realizovana su pozorišna ostvarenja različitog autorskog pristupa i žanra, tematski zainteresovanih za dublje proučavanje socio-psihološkog domena pojedinca i društvenih pojava uopšte - od važnosti za prezentaciju i promociju domaćih i stranih djela iz naše prošlosti i sadašnjosti.
Prema Subotićevim riječima, na taj način, u kontekstu različitog umjetničkog i produkcionog čitanja pozorišta na početku 21. vijeka obezbijeđeno je stvaranje referentnog, konkurentnog i održivog kulturnog proizvoda, pri čemu na njegovu dodatnu vrijednost referiše koncept prema kojem se povezuje kulturno nasljeđe sa savremenim oblicima kulturno-umjetničkog stvaralaštva. Osim, dakle, afirmacije brojnih umjetničkih i produkcionih kapaciteta zemalja učesnica, otvoren je prostor za saradnju sa najistaknutijim domaćim, regionalnim i evropskim pozorišnim stvaraocima današnjice, generacijom mladog kreativnog potencijala, stručnim i naučnim kadrom, odnosno brojnim činiocima kompleksnog pozorišnog procesa, a sve u cilju njegovanja postojeće i privlačenja nove publike, istakao je direktor Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Ilija Subotić.
Umjetnička direktorka Lidija Dedović istakla je da je veoma zadovoljna rezultatima projekta, kao i činjenicom da je Kraljevsko pozorište imalo priliku da postavi na scenu nekoliko pozorišnih predstava sa međunarodnim ansamblom i da kreira svježu umjetnost zajedno sa umjetnicima iz Crne Gore, Italije i Albanije. Rezultat su predstave: „Pobuna mornara“ 2018. godine, „Razgovori o ljubavi“ i „Balkan Boys“ 2019, „Tri sestre“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ 2020. godine koje, kako je navela, predstavljaju umjetnička djela, važna podjednako za crnogorsku kulturu kao i za međunarodnu saradnju.
Osim toga, šest umjetničkih rezidencija tokom 2019. godine u okviru Međunarodnog pozorišnog festivala u Kraljevskom pozorištu, kako je istakla, otvorilo je vrata studentima i zainteresovanoj javnosti na vrlo specifičan i veoma važan način, koji je pozorištu pomogao u razvoju i oblikovanju crnogorske publike. Kraljevsko pozorište uspjelo je da stvori, učestvuje i vodi konzorcijum od pet partnera i izvrši aktivnosti u skladu sa očekivanim. „Ponosna sam što smo uspjeli da uđemo u takvu saradnju i postanemo ugledni član tima. Vjerujem da se stvari u Crnoj Gori mijenjaju i da ćemo imati sve više takvih programa za podršku međunarodne saradnje i komunikacije“, istakla je umjetnička direktorka Dedović.
Na konferenciji su takođe učestvovali: Mauro Novello, direktor Zajedničkog tehničkog sekretarijata programa, Upravljačkog tijela Regije Pulja, Chiara Campanile, projektni službenik Zajedničkog tehničkog sekretarijata, dr Fabio Tolledi, predsjednik Italijanskog centra internacionalnog teatarskog instituta – ITI, Leće, Republika Italija, prof. Alessandro Isoni, koordinator Naučnog vijeća, Univerzitet Salento, Leće, Republika Italija, dr Alert Celoaliaj, profesor saradnik, Univerzitet umjetnosti UART, Tirana, Republika Albanija i prof. Pjeter Guralumi, predsjednik NVO Qendra Event, Tirana, Republika Albanija. Učesnici su istakli važnost regionalne i međunarodne saradnje, kao i činjenicu da je dvogodišnji projekta ADNICH, kofinansiran od strane INTERREG-IPA CBC IT-AL-ME programa, ispunio svoj cilj koji se odnosio na kreiranje inovativnog prekograničnog kulturnog proizvoda kroz umjetnost i pozorište.
Do 29. marta 2021. godine, odnosno završetka projekta, biće prikazane odabrane pozorišne produkcije iz svih zemalja učesnica (Italija-Albanija-Crna Gora), filmovi, tematske konferencije, potom predstavljeni rezultati antropološkog istraživanja Univerziteta Salento o socijalnim i kulturnim vezama tri zemlje, te rad Crnogorskog internacionalnog teatarskog instituta.
Kraljevsko pozorište “Zetski dom” prikazaće predstavu “Pobuna mornara”, rd. Dijega de Bree (12. marta u 19:00h online), dokumentarni film „Tihi dom“ (13. marta u 19:00h online), u režiji Davida Todorovića, Matije Jovanovića i Nikole Nikolića, studenata III godine Filmske i televizijske režije Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi prof. dr Nikole Vukčevića, o pozorišnim umjetnicima u doba pandemije korona virusa koji je snimljen tokom 2020. godine, kao i komad “Sin”, rd. Mirka Radonjića (14. marta u 15:00h online i u sali).
Cjelokupan program Festivala može se pratiti putem YouTube kanala Adriatic-Ionian Festival Adnich project https://www.youtube.com/channel/UCiusasVjRiBWVIkkpCgCd2g.
 
(saopštenje, Odnosi s javnošću
Kraljevsko pozorište Zetski dom)
 
 

Podijeli na: