Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.05.2024
876

POZORIŠNA PREDSTAVA ZA DJECU MISLI ZELENO VEČERAS U KOTORU

Pozorišna predstava za djecu “Misli zeleno” biće odigrana u Velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković” večeras (utorak, 14.maj) sa početkom u 19 sati.

Prodaja ulaznica po cijeni od 3 eura biće od 10h do 12h u kancelarijama Kulturnog centra, a na blagani Centra sat vremena prije početka predstave. 

Tekst: Jovan Bošković

Režija: Dušanka Belada

Glumci: Jovana Brnović – pčela matica

Mirjana Spaić – radilica

Milo Perović – trut

Producentkinja: Ivona Čović Jaćimović 

„Ako bi nestale pčele, čovjeku bi preostale još 4 godine života“ - Albert Ajnštajn

Predstava “Misli zeleno”, Umjetničkog ateljea „Arlekin“ osmišljena je sa ciljem osvješćivanja ekološke misli kod najmlađih, uzrasta od 5 do 12 godina.

Glavni lik u predstavi je Pčela koja je, kao posljednja karika lanca ishrane, jedino biće koje svojim načinom života ne ugrožava život niti jednog drugog živog bića. Četiri od pet biljaka na svijetu opraše pčele i tako bivaju zaslužne za svaki treći zalogaj koji čovjek pojede. One svojim radom čuvaju planetu i primjerom pokazuju da planeta može biti mnogo bolje mjesto za život. Zajedno sa svojim pomoćnicima - Radilicom i Trutom, Pčela upada u termin pozorišne predstave i pokušava da predoči probleme koje čovjekovo nesavjesno postupanje prema okolini prouzrokuje živom svijetu.

Kroz igru, muziku i ples, uz video i audio efekte, glumci pokušavaju oživjeti probleme ugroženih morskih i kopnenih vrsta (bijeli medvjed, delfin, morska kornjača, ptica) i objašnjavaju „efekat leptira“ – da svaka, pa i najmanja akcija prouzrokuje reakciju i da od naših svakodnevnih postupaka zavisi mnogo toga.

Pčela se zalaže se za lanac ljubavi, a ne lanac ishrane, a u pozorištu i djeci vidi jedino rješenje svih problema. 

(JU Kulturni centar “Nikola Đurković”)

Podijeli na: