Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.10.2024
196

POZORIŠNA PREDSTAVA NEXT ISPRАĆENA VELIKIM APLAUZOM

Predstava "NEXT", prva profesionalna produkcija JU Centra za kulturu Danilovgrad, rađena u saradnji sa Dramskim studijom "Prazan prostor", izvedena je sinoć u velikoj sali kotorskog Kulturnog centra “Nikola Đurković”, uz veliki aplauz publike. 

Riječ je o predstavi koja je rađena po motivima teksta "Sljedeći" autora Terrencea McNallyja. Tekst ima antiratni karakter i pisan je šezdesetih godina za vrijeme rata u Vijetnamu, a prilagođen je sadašnjem trenutku, jer je, nažalost, tema i dalje aktuelna. Govori o čovjeku koji dobija poziv za regrutaciju i koji čini sve da ne prođe test, jer želi da proživi svoj život na drugačiji način.

Kako je za Radio Kotor kazala glumica Danica Rajković, ovo je, nakon premijere u Danilovgradu, drugo izvođenje predstave.

„Još uvijek nismo potpuno opušteni pred publikom, ali je iznenađujuće koliko je pozitivno reagovala, s obzirom na to da tema nije vedra, niti je nešto što će vas nasmijati. Osjetili smo da učestvuju s nama i da su prisutni sve vrijeme“, kazala je ona.

Glumac Slaviša Grubiša pojašnjava da, iako je tekst za predstavu napisan povodom rata u Vijetnamu, u trenutku kada su ga odabrali, počeo je rat u Ukrajini.

„Nažalost, počeli smo da radimo na ovoj predstavi u pravo vrijeme, pa smo odlučili da izmijenimo tekst. Iako kod nas trenutno nema vojnog roka, ratovi se javljaju svuda, a stalno je prisutna priča da li će naša vojska ići u misije ili neće. Iako formalno nemamo vojni rok, lik kojeg ja tumačim dobija poziv za regrutaciju, što ne znači da se to sutra ne može desiti, s obzirom na trenutna dešavanja. Tako smo prilagodili priču i moj lik ima prostora da razvije tu ličnu stranu. Danica u predstavi predstavlja sistem“, zaključio je Grubiša.

Tekst i foto: Tamara Vuković
 

Podijeli na: