Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

21.03.2024
1386

POVODOM SVJETSKOG DANA POEZIJE ODRŽANO OPŠTINSKO TAKMIČENJE U RECITIVANJU

Opštinsko takmičenje u recitovanju za učenike osnovnih i srednjih škola održano je danas u Kinu “Boka” u Starom gradu, povodom Svjetskog dana poezije.
Organizatori su bili JU Kulturni centar "Nikola Đurković", Gradska biblioteka i čitaonica Kotor.

Takmičenje se odvijalo u tri kategorije: I kategorija za učenike osnovnih škola  od prvog do petog razreda, II kategorija za učenike osnovnih škola od šestog do devetog razreda i III kategorija za učenike srednjih škola.

Žiri je bio u sastavu: Marija Starčević, rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, prof. muzike Andrea Ćoso i bibliotekarka u Pomorskom muzeju Crne Gore Daniela Nikčević. Ocjenjivana je  dikcija, izražajnost, prirodnost, sugestivnost recitovanja i da li je izbor pjesme primjeren uzrastu recitatora.

Učestvovala su ukupno 34 učenika.

Iz Osnovne škole  “Ivo Visin” Prčanj nastupili/e su: Tamara Pajević sa mentorkom Jelenom Kitić, Nastasija Ivanović mentorkom Mirjanom Knežević, Kosta Ćetković i Dunja Popović sa mentorkama Tatjanom Došljak i Savkom Tešović.

Iz OŠ  “Veljko Drobnjaković” Risan predstavile su se Hana Kokot sa mentorkom Ninom Kasalicom, Anja Jovanović  sa mentorom Adrijanom Krcunović, Jana Nišavić i Una Marija Kokot sa mentorkom Slavicom Nedić.


OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” imala je predstavnike/ce: Jakšu Vukmirovića sa mentorkom Tanjom Roganović  i Nikolinu Radošević sa mentorkama Svetlanom Stjepanović
Iz iste škole nastupili/e su Viktor Danilović i Maja Plamenac sa mentorkom Aleksandrom Sindik Milićević.  

Iz OŠ “Nikola Đurković” Radanovići predstavili/e su se: Jana Gezović i Miloš Mršulja sa mentorkom Radom Trifunovuć, kao i Jovana Lončar i Sara Vukšić sa mentorom Lukom Vujičićem.
 
Iz OŠ “Njegoš” predstavile su se: Milka Mirković sa mentorkom Marijom Pilastro, Elena Maroš, Ksenija Kovačević i Irina Kaluđerović sa mentorkom Tatjanom Krstičević i Andrea Rapovac sa mentorkom Katarinom Stijepović.

U konkurenciji učenika srednjih škola učestvovali su: Marta Borović, Anastasija Kovačević, Kristina Kelemen, Elena Simović, Sara Kuzunović, Irina Bulajić, Filip Popović i  Dimitri Drašković predstavljajući Gimnaziju Kotor. Iz JU Resursni centar za sluh i govor “ Dr Peruta Ivanović” nastupile su Nikolin Marijana i Milena Jurišević, dok se Anastasija Dragićević predstavila autorskom pjesmom. Luka Knežević i Milan Popović govorili su poeziju predstavljajući Srednju pomorsku školu Kotor.

Najbolji recitatori u I kategoriji su:
Prvo mjesto – Tamara Pajević
Drugo mjesto - Nikolina Radošević
Treće mjesto dijele -  Hana Kokot i Jakša Vukmirović

Nagrađeni u II kategorijii su:
Prvo mjesto -  Viktor Danilović

Drugo mjesto – Ksenija Kovačević
Treće mjesto dijele -Una Marija Kokot i  Maja Plamenac


Nagrađeni u III kategoriji:
Prvo mjesto – Filip Popović
Drugo mjesto  - Irina Bulajić
Treće mjesto dijele – Marta Borović i Anastasija Kovačević


Unesko je 21. mart proglasio za Svjetski dan poezije ističući da „svrha proglašenja Svjetskog dana poezije jeste doprinos promociji čitanja, pisanja, objavljivanja i učenja poezije u čitavom svijetu, kao i podsticanje nacionalnih, regionalnih i internacionalnih poetskih pokreta”.


Dok je žiri odlučivao, književnica Jelena Vukić u razgovoru sa bibliotekarskom savjetnicom Jelenom Vukasović, predstavila je novu zbirku poezije "Zelena krava".

Tekst Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: