Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

29.10.2023
1860

POVODOM OBILJEŽAVANJA STOTINU GODINA TURSKE REPUBLIKE ODRŽAN BAKLAVA ŠOU



Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Povodom obilježavanja stotinu godina Turske Republike, na inicijativu ambasadora Turske u Crnoj Gori, Barışa Kalkavana, Turska Ambasada u saradnji sa “TurkCham Montenegro” i Opštinom Kotor, danas je ispred hotela “Cattaro” organizovala manifestaciju “Baklava show” (Baklava šou). 

“Drago mi što je Kotor izabran da bude jedno od mjesta gdje će te obilježiti veliku godišnjicu vaše Republike i vaš državni praznik. Takođe da imamo priliku da ugostimo majstore iz našeg pobratimskog grada Gaziantepa, koji su inače naši redovni gosti”, kazao je otvarajući manifestaciju predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Podvukao je solidarnost Kotora sa Gaziantepom i narodom Turske nakon velikog zemljotresa koji je nažalost pogodio taj dio Evrope.

“Kao prijatelji ste uvijek dobro došli u Kotor, nadam se da ćemo dalje razvijati našu saradnju. U Kotor su dobro došli svi oni koji žele da rade u skladu sa zakonima i sa pravilima, kako ovog grada, tako i ove zemlje. Jednako tako želim da vam zahvalim na svoj podršci koju pružate da sve ono što nije u skladu sa tim zajednički rješavamo. Dobro došli, pozivam sve da uživate u ovom događaju”, poručio je Jokić.

Izrazivši zadovoljstvo što su Kotor i Gaziantep gradovi pobratimi, ambasador Turske u Crnoj Gori, Barışa Kalkavana, naglasio je da je Kotor, nakon zemljotresa koji se desio u toj zemlji, “mnogo pomogao” građanima Turske.

“Sa nama su majstori baklava. Ono što su prvo odradili sa ovom predstavom baklava je da se zahvale na neki način građanima Kotora. Danas je stotinu godina Republike Turske. Ako bog da turski narod će živjeti još dugo, dugo stotina godina. Mnogo se zahvaljujem zato što dijelite ovu radost sa nama. Zahvaljujem se majstorima koji su sa nama”, kazao je ambasador Kalkavana.

Za prisutne je bila organizovana nagradna igra. Srećni dobitnici koji će na proljeće otputovati za Gaziantep su: Tatjana Torgoskaja, Maja Gopčević, Ranko Martinović, Mirsad Mustafić i Radmila Krivokapić.     

Kako je za Radio Kotor kazao predstavnik Ambasade Republike Turske u Crnoj Gori, Jasmin Šukurica, ova manifestacija jedan je u nizu događaja kojim obiželjavaju proslavu stotinu godina Turske Republike.
 
“Do sada smo imali proslave u Podgorici i Baru, ova u Kotoru je četvrta. Do Nove godine imamo još dvije. Jedna će biti u Kotoru gdje ćemo imati divnu izložbu slika, dok ćemo u Podgorici imati još jednu, dovodimo poznatog turskog istoričara”, rekao nam je Šukurica.

Precizira da je za "Baklava šou” pripremljeno 350 komada baklava.

“Braća Omer i Jusuf Ćivći, koji su razvili porodični biznis proizvodnje baklava su ovdje. Oni će ih prezentovati, podijeliti prisutnima i tokom programa objasniti kako se prave.  Objasnili su da proces nije ni malo jednostavan, jednom majstoru treba do 11 godina da profesionalno nauči kako se ova baklava pravi”, rekao je, između ostalog, Šukurica.

Podijeli na: