Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.05.2024
231

POTPISAN MEMORANDUM IZMEĐU KOTORARTA I KINESKOG MEĐUNARODNOG FESTIVALA UMJETNOSTI U ŠANGAJU

U Kotoru je u prisustvu zvaničnika, predsjednika Opštine Kotor g. Vladimira Jokića,  potpredsjednice Vlade Šangaja gđe. Liu Duo i ambasadora narodne Republike Kine u Crnoj Gori, Nj. E. Fan Kun, potpisan Memorandum između dva festivala značajna za obje države – KotorArta i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju / China Shanghai International Arts Festivala. Potpisnici su direktori dva festivala g. Ratimir Martinović i g. Li Ming.

Kineski međunarodni festival umjetnosti u Šangaju je jedini državni festival u Kini koji se, poput KotorArta, ove godine održava po 23. put. Festival dovodi neke od najprestižnijih imena iz domena umjetnosti koji se svake godine tokom oktobra i novembra realizuje na različitim lokacijama ovog najmnogoljudnijeg grada Kine. Šangaj, sa preko 24 miliona stanovnika, predstavlja pravi kosmopolitski megapolis, svojevrsni kulturni i ekonomski centar Kine, a u polju kulture, globalni centar umjetnika, kreativnih profesionalaca i producenata.

Vladimir Jokić je sa zvaničnicima delegacije Šangaja, u kojoj je bio i zamjenik direktora Odjeljenja za razvoj industrije grada Šangaja Ši Đihang i predstavnik Kancelarije za inostrane poslove Huang Đihua, razgovarao o mogućnostima saradnje. Razgovoru je, uz Jokića, prisustvovala predsjednica Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, direktor Turističke organizacije opštine Kotor Jovan Ristić te Marina Bjelja, glavna administratorka Opštine Kotor.

Predsjednik Opštine Kotor g. Vladimir Jokić upoznao je sagovornike o bogatoj istoriji i kulturnoj baštini Kotora, navodeći zainteresovanost i za saradnju u raznim drugim oblastima pored kulture i umjetnosti. 

Potpisani memorandum predviđa blisku saradnju dva festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu umjetničkih programa i zajedničke umjetničke produkcije. Martinović je, podsjećajući na izreku “stavi prst u more i povezan si sa cijelim svijetom” zaključio da “Kotor predstavlja prozor u svijet cijele Crne Gore. U tom smislu saradnja sa bliskim umjetničkim inicijativama bilo iz regiona, Evropske unije, Kine ili Sjedinjenih Američkih Država više je nego značajna, dokazujući i na taj način pripadnost Kotora i Crne Gore velikom svijetu.” Martinović je zaključio da vjeruje da, ne samo u oblasti kulture i umjetnosti, već i u oblastima turizma, ekonomskog razvoja i visokog školstva, možemo i moramo učiti jedni od drugih.

KotorArt je takođe potpisnik šangajskog konsenzusa, čime je postao dio inicijative Put svile, međunarodne festivalske mreže inicirane u Kini, koja okuplja neke od najvećih festivala svijeta, od Evrope, SAD do Australije i Malezije. 

Međunarodni festival KotorArt ističe se po umjetničkom kvalitetu i jedinstvenim koncepcijama svojih programa, a proglašen je festivalom od posebnog značaja za kulturu Crne Gore od strane Vlade Crne Gore. Pokrovitelji festivala su UNESCO, Ministarstvo kulture i medija i Opština Kotor. Više od dvije decenije KotorArt značajno obogaćuje našu kulturnu i turističku ponudu, a organizuje se uz veliku mrežu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih partnera iz sfere kulture i turizma. Kvalitet programa i značaj festivala potvrđuje i podrška UNESCO-a, Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, Fondacije za otvoreno društvo, British Council-a, nagrada Wild Beauty Award za najbolju manifestaciju, EFFE titula koju dodjeljuje Evropska festivalska asocijacija, kao i dugogodišnja saradnja sa značajnim kompanijama i organizacijama. Dodatne informacije o aktivnostima Festivala mogu se pronaći na internet stranici www.kotor.art

 (Međunarodni festival KotorArt)

Podijeli na: