Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.04.2021
786

POMORSKI MUZEJ OBILJEŽIO JUBILEJ HEROJSKOG PODVIGA SPASIĆA I MAŠERE

Ove godine obilježava se 80 godina od podviga narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

JU Pomorski muzej Crne Gore danas su tim povodom posjetili đaci iz kotorske osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote.

Učenicima je tokom posjete muzeju predavanje o ovom  herojskom podvigu održao kustos Ilija Mlinarević.

Spasić i Mašera su 17. aprila 1941. godine, sa namjerom da spriječe okupatore da preuzmu razarač “Zagreb”, isti minirali i potopili i obojica izgubili živote, podsjeća Mlinarević za Radio Kotor.

,, Tokom predavanja prisjetili smo se i Drugog svjetskog rata, kada i zašto je počeo, kao i aprilskog rata, odnosno invazije “sila osovine” na Kraljevinu Jugoslaviju. Važno je mlađim generacijama pričati o podvigu Spasića i Mašera, da bi prije svega shvatili dešavanja na našim prostorima u ne tako davnoj prošlosti i da čin pojedinaca kao što su njih dvojica u teškim situacijama može da postane nadahnuće i ohrabrenje svima, da se bore protiv nepravde. Njihov primjer postaje obrazac kako se boriti do posljednjeg daha, to je priča o časti a za Spasića i Mašeru čast nije imala cijenu, ni po pitanju života. U neposrednoj komunikaciji sa djecom shvatio sam da ih je najviše interesovalo da li su ovi heroji mogli da izbjegnu smrt, kao i stanje u Boki Kotorskoj na samom početku Drugog svjetskog rata”, kazao je  Mlinarević za Radio Kotor.

On dodaje da je obaveza obrazovnih ustanova i ustanovama kulture da djecu uvedu u istoriju svoga kraja, da podstaknu na razmišljanje kako bi shvatili da greške iz prošlosti ipak mogu spriječiti da se tako nešto ponovi.

,,Ovo je nastavak saradnje sa osnovnim školama, tako da možemo najaviti da će se rad sa djecom nastaviti u maju povodom “Noći muzeja”, planirana su predavanja i radionice, gdje će teme biti “ Kotorska pjaca” i ,,Jedrilice kli kli””, najavljuje Mlinarević.

Podsjetimo, u okviru obilježavanja ovog značajnog jubileja, na zgradi Pomorskog muzeja postavljen je prigodni baner sa fotografijama mornaričkih oficira Spasića i Mašere. 

Podijeli na: