Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.10.2023
1162

POMORSKI MUZEJ - 100 KOTORSKIH DRAGULJA U AUDIO FORMATU I 500 GODINA BOKE U EVROPSKOJ KARTOGRAFIJI (AUDIO)

Kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja Crne Gore, Ilija Mlinarević, najavio je u emisiji “Život je more” Radio Kotora realizaciju značajnih projekata u periodu pred nama.

„Sa Radio Kotorom ćemo ove godine izraditi audio-knjigu „100 kotorskih dragulja“ mr Jovana Jovice Martinovića.

To je jedan jako bitan projekat jer je u pitanju inkluzija, a sama audio-knjiga je nemijenjena slijepim i slabovidim osobama.

Velika mi je čast što je Radio Kotor pristao na ovu saradnju.

Takođe do kraja godine očekuje nas jedna velika izložba, čiji sam autor, a to je  „500 godine Boke Kotorske u evropskoj kartografiji“.

Kada gledamo neku kartu, atlas, globus, prvo što tražimo je gdje je naš kraj.

Tražimo Balkan, tražimo Crnu Goru, Boku...

Upravo su to prikazi iz posljednjih 500 godina u evropskoj kartografiji, dakle od renesanse kada je ona dobila na većem značaju i počeli su se njom ozbiljnije baviti.
Riječ je o velikom broju prikaza, skoro 200 karata, koje će biti obrađene na ovoj izložbi.

Ističem da je pomenute građa uglavnom iz evropskih i američkih biblioteka.

Zahvaljujući njihovoj digitalizaciji ove građe, došli smo do svih tih podataka i prelijepih mapa, pa se nadam da će našim sugrađanima ova izložba biti zanimljiva, a tim prije što će biti postavljena 21. novembra za Dan opštine Kotor“, kazao je Mlinarević.

Podsjeća da je za nama i „jedan jako bitan događaj - 452. godina od bitke kod Lepanta“.

„Obilježili smo je da kažem na jedan već tradicionalan način kroz saradnju sa Centrom za kulturu grada Krka gdje smo postavili izložbu „70 godina rada i postojanja Pomorskog muzeja - Hod kroz vrijeme i događanja“.

Sama bitka, koja se odigrala 1571. godine, u kojoj su učestvovali i Kotorani sa svojom galijom Sveti Tripun Kotorski i sa zapovjednikom Jeronimom Bizantijem, važna je da se ne zaboravi i da bude reper za sve ostale saradnje kakva je pomenuta sa gradom Krkom.

Lepant neće biti zaboravljen ni sljedeće godine kada pripremamo jedan drugačiji vid prezentacije kroz radove našeg poznatog crtača i strip-majstora Andrije Maurovića porijeklom s Mula, koji je 30-tih godina prošlog vijeka naslikao prikaze vezane za tu poznatu bitku.

Kotorani će biti u prilici da vide njegovo viđenje bitke, ujedno i da se prisjetimo Andrije Maurovića i samog Lepanta“, kazao je Mlinarević.

Protekli period obilovao je i međunarodnom saradnjom.

„Početkom godine smo gostovali u Splitu sa građom vezanom za fotografa Laforesta.

Kod nas je gostovao muzej iz Šibenika sa jednom veoma zanimljivom arheološkom izložbom.

Takođe, započeli smo, a nadam se da ćemo nastaviti i sljedećih godina, manifestaciju koja se zove „Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“ i tu moram da se zahvalim i Opštini Kotor i Turističkoj organizaciji koji su ovu manifestaciju podržali.

Znači, podvodna arheologija, zapravo priča kao što su to predmeti u muzeju, tako i oni koji su na dnu (brodovi, avioni, podmornice...). Pričaju nam važnu istoriju našeg kraja.

Ovom manifestacijom smatram da smo postigli mnogo i ubijeđen sam da ćemo nastaviti i sljedeće godine“, kazao je između ostalog Mlinarević, istakavši da je popularizacija zbirki Pomorskog muzeja, prije svega kroz veliki broj izložbi i publikacija, od izuzetne važnosti.

Reprizu emisije „Život je more“ možete poslušati u četvrtak od 19 i 30 i na linku Život je more.

(Foto – privatna arhiva)

Predrag Nikolić

 

Podijeli na: