Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.08.2023
1459

POGLEDOM MUZIČKOG KRITIČARA BORISA MARKOVIĆA (AUDIO)

https://soundcloud.com/radio-kotor/letnje-price-boris-markovic-01-avgust?in=radio-kotor/sets/ljetnje-pri-e&si=57ea8f66e0874d1a9256b2debbaa219e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharingNesvakidašnja profesija – muzički kritičar probudila nam je veliko interesovanje, posebno ovih dana kada se u Kotoru održava jedan od najznačajnijih festivala regiona. Gost emisije Ljetnje priče, Radio Kotora bio je Boris Marković, profesor solfeđa i muzičke kulture, muzički kritičar i dugogodišnji pratilac i aktivni učesnik međunarodnog KotorArt festivala – Don Brankovi dani muzike.

Marković od 2005. godine  dolazi radnim povodom u Kotor i svojim kritikama i intervjuima doprinosi bogatstvu festivalskog sadržaja. Između ostalog, na nedjeljnom nivou priprema kulturne kritičke osvrte  za Radio Beograd.

Kako smo zakoračili u  treću sedmicu festivala, zanimalo nas je kako je do sada doživio ovogodišnje izdanje i što je od do sada odslušanog  programa ostavilo na njega najjači utisak. 

“ Istakao bih dva koncerta. Jedan je koncert ansambla iz Italije, Mare Nostrum, koji svira na istorijskim instrumentima. Ovo je bila prilika da se slušaoci  upoznaju  sa autorom, za kojeg je i sam ansambl pretpostavljao da nije dovoljno poznat na ovim područjima. Meni kao muzikologu, kompozitor Alessandro Stradella je veoma poznat, izučavamo ga, ali tokom bavljenja muzikom profesionalno, već dvije decenije ne sjećam se da je bilo velikih prilika da se sluša njegovo stvaralaštvo. Tako da je to bilo veoma dobro. Drugi je koncert, koji je potpuno drugačiji. To je koncert Zagrebačkih solista, gdje se vidjela jedna tradicija vrlo ozbiljnog pristupa muzici sa kapitalnim djelima iz oblasti gudačke literature”, podijelio je utiske sa nama Marković.

Muzikologu je, ističe, uvijek  interesantan susret sa novim kompozicijama:

“ Ove godine, sa dva podsegmenta  Sinergy i Pjaca od filozofa, imali smo priliku da se upoznamo sa novim kompozicijama. Projektom Synergy , saradnjom sa mladim kompozitorima regiona, komponovano je i izvedeno  čak 12 novih djela. To je bukvalo jedan mali festival u festivalu. Bilo je zanimljivo posmatrati na koji način autori pristupaju zadatoj temi, jer svako od njih ju je imao, od bavljenja kulturnom baštinom, odnosom prema religiji, ekologijom i drugim aktuelnim pitanjima.”

Boris Marković je dobitnik nagrade – muzički kritičar 2021. godine revije "Muzika Klasika" koja se dodjeljuje  za najveća umjetnička dostignuća u oblasti muzike:

 “ To je prva nagrada za muzičkog kritičara u Srbiji, a mislim i u regionu. Vrijeme kada sam je dobio, bilo je vrijeme korone. I tada je muzička scena nekako bila u off-u, ali se u to vrijeme pojavio drugačiji način praćenja muzike a to je online. Takav način praćenja je vrlo zahtjevan, prosto morate da pristupite drugačije procjenjivanju interpretacije, samim tim i pisanju. Ali dobro je da je to vrijeme iznjedrilo novu praksu praćenja koncerata.” 

Prestižna nagrada "Muzika Klasika" ustanovljena je 2010. kada je izašao prvi broj magazina istoimene revije. Svečana dodjela nagrada održana je  u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Autor je udžbenika za sedmi i osmi razred Osnovne škole “Muzička kultura”,  i monografije “ Muzika na talasima”.

“Monografija se vezuje za praksu Radio Novog Sada, odnosno redakciju umjetničke muzike. U njoj sam analizirao muzičke emisije od početka Radio Novog Sada pa do 2003. godine”, pojašnjava nam Marković, a o svom neobičnom pozivu kaže: 

 “Posao muzički kritičar proizišao je iz jedne, da tako kažem, šire profesije.To  je muzičko  novinarstvo. Više godina sam uređivao emisije za Radio Novi Sad, a sada sam saradnik Drugog programa Radio Beograda.”

Ljubav prema radiju je , kako kaže, nešto što opstaje, ne prolazi “ i više ne možete bez mikrofona i studija.”

Kao profesor i zamjenik direktora u školi u stalnom je kontaktu sa djecom i mladima. Radeći u obrazovnom sistemu na najneposredniji način je upoznat sa mnogim problemima i zahtjevima sa kojima se školstvo danas srijeće. Naglašava da se poslednjih decenija nije vodilo dovoljno računa o muzičkoj kulturi, posebno o horu:

“Nažalost, jer je hor osnovno mjesti gdje se muzika upoznaje.”

Čini nam se, kao laicima, da je teško i zahtjevno odvojiti ličnu impresiju i misao od objektivne ocjene, i da je to ono što je najkompleksnije kod muzičkog suda. Međutim, Boris nam je otkrio da je sve to razumljivo i dio njegovog poziva:

“Moram da imam opšti utisak, ali naravno da stoji i taj subjektivni pogled. Svaki čovjek je usmjeren na svoja lična iskustva i znanje. “

 Zahvalili smo muzikologu, profesoru i muzičkom kritičaru Borisu Markoviću na izdvojenom vremenu za talase Radio Kotora, poželjeli uspjeh u daljem radu i ponovni susret: “ Do sljedeće godine!”

 

Emisiju možete poslušati na linku: Ljetnje priče.

 

Tekst i foto: Nataša Jotić

 

Podijeli na: