Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

16.07.2021
622

PLESNA PREDSTAVA JEDAN U TIVTU

Plesna predstava JEDAN prikazaće se u subotu 17.jula na Sceni Atrijuma Buća sa početkom u 21:30h u Tivtu u okviru 3. Festivala plesnog teatra  - Tivat 2012.g. Ova predstava je rađena u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije I dobila je  Nagradu  OHRABRENJE (Beograd, Srbija).

Koreografija i režija: Sanja Ninković

Muzika: Maja Ćurčić, Marko Đukić

Asistent koreografa: Marija Bajčetić

Kostim i scenografija: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima

Igrači: Sanja Ninković, Olga Olćan Miljević, Ivana Savić Jaćić, Ana Ivančević, Milica Bajčetić, Dejan Kolarov, Dušan Milosavljević, Branko Sarić, Jakša Filipovac

Glumica: Aleksandra Bibić Kolarov

Vizuelni identitet: Radoman Durković

Fotografija: Stanko Đalić

Tekst: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima, prema scenariju filma Jastog

Predstava je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu (scena "Raša Plaović") u okviru Festivala koreografskih minijatura (oktobar 2019).

Riječ autora

Predstava JEDAN inspirirana je temom filma Jastog, savremenog grčkog reditelja Georgea Lantimosa. Riječ je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca  u distopijskom društvu u kojem je neprihvatljivo biti sam, bez emocionalnog partnera.  Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa  pritiscima  koje on  sam sebi nameće.

Način na koji živimo i organiziramo svoj život prema obrascima društva često nas sputava  da shvatimo apsurdnost nečega što smatramo normalnim u svakodnevnom životu. Kad zamislimo neke uobičajene situacije, dovedemo ih do krajnjih granica u mislima, a zatim ih promatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo se pitat: Postoji li drugi način? Kako da se osjetim slobodnim u svom  izboru?

Možda nećemo moći da nađemo odgovor, ali pitanja će odzvanjati u našim mislima.

Ako treba da izaberete između pretvaranjada imate osjećanjakoja nemate i da nemate osjećanja koja imate  –  što biste odabrali.

 SANJA NINKOVIĆ (1983), nakon završetka Baletske škole Lujo Davičo, postala je član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Zvanje solista II dobija  2010. godine.

Na matičnoj sceni ostvarila je zapažene samostalne uloge u baletima modernog i klasičnog repertoara: Ko tamo pjeva, Jesenje cvijeće, Posvećenje proleća , Songs, Aleksandar, Limeni doboš, Step lightly, Šest plesova, Interval, Labudovo jezero, Uspavana lepotica,  Bajadera, Pahita, Kopelija, Krcko Oraščić itd. Gostujuća je članica  Bitef dens kompanije, a bila je angažovana i u baletima Opere i teatra Madelenijanum.

Dobitnica je priznanja Udruženja baletskih umetnika Srbije - Nagrade Nataše Bošković za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila za ulogu Svanildinih prijatelja u predstavi Kopelija (2016), Smiljane Mandukić za najbolju plesnu interpretaciju na polju savremena umjetnost za  Yestrday, seti se da zaboraviš Bitef dens kompanije (2013.), Dimitrije Parlić kao član ansambla predstave Step lightly za izuzetnu umjetničku i tehničku interpretaciju (2010.) i Pohvala Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja (2007., 2010., 2013.).

Dobitnica je Nagrade žirija kritike i nagrade Ohrabrenja na 22. Festivalu koreografskih minijatura, za svoj debitantski koreografski rad Subjektivno.

Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Beogradu, odsjek – Produkcija u umetnosti i medijima.

 MAJA ĆURČIĆ je kompozitorka i nastavnica muzike iz Beograda. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsjek - Opšta muzička pedagogija.  Autorica je muzike za filmove Vjetar, Kamerna ljubav; predstava Ka suncu: Bajka o dečaku i ljudima koji se plaše, kao i muzika za razne TV formate, audio-vizuelne instalacije, radio drame i dječje pjesme. Komponovala je muziku za koreografsku minijaturu Sanje Ninković, koja je nagrađena na 22. Festivalu koreografskih minijatura. Suosnivač je udruženja Art Aparat, koje se bavi  edukacijom i osnaživanjem djece i mladih iz najugroženijih društvenih grupakroz muziku.

 MARKO ĐUKIĆ diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, smjer za snimanje i dizajn zvuka. Radio je kao snimatelj zvuka na Radio-televiziji Srbije (2013-2017). Pored snimanja i dizajna zvuka, bavi se komponovanjem muzike i muzičkom produkcijom. Ima preko deset godina iskustva na polju video igara i drugih audio-vizuelnih djela.

 Nagrada OHRABRENJE dodeljuje se najboljem koreografu iz Srbije u selekciji takmičarskog programa Festivala koreografskih minijatura u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS). Nagrada je podsticaj za koreografsko stvaralaštvo i razvoj plesne scene u Srbiji. Nagrađenom se pruža prilika za realizaciju nove plesne predstave u produkciji UBUS-a na narednom festivalskom izdanju.

Posebna zahvalnost: Uni Novosel - za izradu platna od scenografije, Aleksandar Jaćić - za izradu najave za predstavu, Snežana Ignjatović - za izradu kostima.

Podijeli na: