Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

20.12.2022
425

PJESNIČKO – MUZIČKO VEČE DRAGANA KOPRIVICE U KOTORU

Pjesničko – muzičko veče Dragana Koprivice biće održano u Kotoru, u multimedijalnoj sali Kultunog centra “Nikola Đurković” danas sa početkom u 18 i 30.

,,Tokom večeri, Koprivica će govoriti svoju poeziju iz knjige IZABRANE PJESME,  humorističke aforizme, sviraće na harmonici i pjevaće refrene popularnih pjesama.

Nakon nekoliko objavljenih zbirki i većeg broja pjesama u kulturnim glasilima, Koprivica je objavio svoju završnu knjigu Izabrane pjesme, čiji su izdavači ITP „Unireks“ i Udruženje književnika Crne Gore. Zbirka je urađena u podgoričkoj štampariji „Golbi“.

Koprivica je napravio izbor pjesama, pisanih tokom nekolike decenije, i podijelio ih na više ciklusa, od ljubavne, rodoljubive, humorističko-satirične i meditativne poezije, do pjesama o pjesnicima"

Rođen je u Nikšiću 1953. godine. U Beogradu, na Filološkom fakultetu, magistrirao je na Čehovu, a na Filozofskom fakultetu u Nikšiću doktorirao na Leonovu. Iz ruske književnosti ima objavljene studije, među kojima i „Ruski pisci nobelovci“. Za Sabrana djela Čehova 1989. preveo je dramu „Tri sestre“, a 2018. godine roman „Gost“ Aleksandra Prohanova.

Afirmisani je prozni i dramski pisac, TV-scenarista, pjesnik, aforističar, književni i pozorišni kritičar i esejist.

Bavi se režijom u eksperimentalnom pozorištu (verbalni i neverbalni teatar). Dosad je režirao preko dvadeset komada, većinom po svojim tekstovima i idejama. Predstave su mu igrane u više gradova Crne Gore, na festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Češkoj (Prag) i Egiptu (Kairo).

Za humorističku TV-seriju „Oriđinali“, u režiji Živka Nikolića,  emitovanu na TVCG 1996. godine, i potom u više navrata, Koprivica je  napisao scenario. Na istoj televiziji ekranizovana je i njegova TV-serija „Doktori kod Bolandže“ 2002. godine u režiji Slobodana Šćepanovića, a snimljene su mu i drame: „Kod advokata“ i „Oče, laku noć“ u režiji Gorana Bulajića.

Koprivica je dobitnik više književnih priznanja: „Isak Samokovlija“, „Branko Ćopić“, „Risto Ratković“, „Marko Miljanov“, „Dušan Kostić“, „Satiričar godine“ („Tipar“) na Danima humora i satire „Vuko Bezarević“ u Pljevljima, a laureat je i „Dositejeve povelje“.

Na Međunarodnom, 19. Festivalu crnogorskog humora, satire i karikature u Danilovgradu, 2018. godine, zbirka aforizama Koprivice „Etida u CG-molu“ proglašena je za knjigu godine. Za istu knjigu u februaru 2019. dobio je najuglednije priznanje za humor i satiru na eks-ju prostoru, „Radoje Domanović“ – „Ekselencija satire“, Udruženja književnika Srbije (za najbolje strane satiričare), i u martu najviše priznanje BAK-a (Beogradski aforističarski krug), „Rade Jovanović“, koje mu je dodijeljeno u UKS-u.

Koprivica je dobitnik i uglednog međunarodnog priznanja za književnost „Nadži Naman“ (Liban), za 2021. godinu u visokoj kategoriji „Počasne nagrade za ukupan stvaralački rad“, a dobitnik je i priznanja grada Nikšića „18. septembar“. Objavio je preko deset knjiga (proza, poezija, drame, aforizmi, eseji, književna kritika), navode iz Kulturnog centra.

Podijeli na: