Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

07.07.2024
802

PETI DAN 32. KOTORSKOG FESTIVALA POZORIŠTA ZA DJECU

Početno polje C1. Petog festivalskog dana odigrali smo partiju šaha, uz nešto izmijenjena pravila. Krenuli smo sa pozicije lovca - u smjeru hrabrosti. Idući potez ubijedio nas je da, ako smo drugačiji, u tome i istrajemo. Zagrlili smo sopstvene drugosti. Protivnički su potezi bili ofanzivni, isuviše grubi, bez empatije – gušili su našu kreativnost i sputavali nam slobodne korake. Nismo se predavali. Usput smo upoznali i Kseniju, njena nas je iskrena pravičnost i čudnost dodatno podstakla. Narednim potezom ismijali smo se čudnosti.. baš čudan pojam, potpuno nejasan i neobjašnjiv. Priveli smo kraju vođeni ljubavlju i čistim namjerama.

Završnica je bila uspješna. Pobijedili smo partiju. Pružili smo ruku, bili drug drugu. Šah zlobi. Mat predrasudama! Radost Kotoru! 

 

 

Priču o pobjedi kreativnosti i hrabrosti ispričali su nam drugari iz Pozorišta mladih Novi Sad predstavom Ksenija i lovac. U Kulturnom centru „Nikola Đurković“ ubijedili su nas da je nekada stvarno lijepo biti Ksenija. Nije uvijek lako ostati svoj i poseban, štititi autentičnost i odbraniti se od tuđih, ponekada i pakosnih pogleda. Ksenija u tome uspijeva. Njen talični potez počinje i završava se lovcem.

Sa Trga od oružja sinoć se širio glas Radost Kotoru! Svojim su koracima oko 250 mališana iz JPU “Radost” Kotor oživjeli trg i ogrijali lica osmijehom svakom ko je osjetio tu radost. Njihova je misija bila uspješna. Podsjetili su nas da su Festival, dijete, ljeto, igra, pjesma sinonimi radosti!

 

Festivalska nedelja nikako nije dan za odmor! Šestog festivalskog dana nas očekuje:

 

Postoje četiri čarobne riječi…. Kako je išla ona pjesmica? Ako smo ih zaboravili, trčećim korakom u 20. 00 časova da se udobno smjestite u Kulturnom centru “Nikola Đurković” i pomno ispratite šta to proizvodi Velika tvornica riječi. Kazalište Mala scena od velikih je riječi, ali i djela!

 

Djeca na sceni mogu donijeti samo osmijeh. A kad im se dodaju i prijatelji…to je više od sreće. Na Trgu od oružja, od 20. 00 časova dešava se ta magija, a prave je Radost i prijatelji.

 

Ako se ikada zapitate Je li to samo san? očekujte odgovore na Ljetnjoj pozornici. Od 21. 30 časova sa drugarima iz Udruženja dramskih glumaca Mundo Mondo iz Sarajeva odmjerićemo vilinske snage….ali i sanjati.

 

Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

 

Više informacija o kupovini i rezervaciji karata na 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/novosti/prihod-od-kupovine-karata-i-ove-godine-u-dobrotvorne-svrhe 

Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html 

 

 

PR služba Kotorskog festivala pozorišta za djecu

 

Foto: Krsto Vulović i Maja Vulović

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: