Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.08.2023
932

PERFORMANS SKYLINE-DANZA VERTICALE ODUŠEVIO PUBLIKU


Povodom projekta “Sedmica italijanske kulture u CG”, sinoć je na zvonicima katedrale Svetog Tripuna priređen performans “Skyline-Danza verticale”, u izvedbi italijanskog sastava “Il Posto” iz Venecije.

Ljepota katedrale poslužila je umjetnicima kao inspiracija, te su izveli spektakl za pamćenje ispred i na katedrali Sv.Tripuna. Zadivljujući ples nikoga nije ostavio ravnodušnim. Svjetlosne instalacije mijenjale su se tokom cijelog performansa i obasjavale katedralu predstavljajući je u potpuno novom ruhu.

Prisutnima se obratio predsjednik zajednice Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender, istakavši dobru saradnju sa Italijanskom ambasadom tokom realizacije ovog projekta koji će trajati još dva dana, a pomogli su, napominje, i Narodni Univerzitet iz Trsta, te regija Frijuli Venecija Đulija. Zahvalio se ovom prilikom lokalnim partnerima i prijateljima na dobroj saradnji i organizaciji, naročito  Kotorskoj biskupiji i kancelaru don Robertu Tonsatiju.

Govorio je potpredsjednik Narodnog univerziteta u Trstu, Paolo Rovis.

 “Skyline” kao linija horizonta predstavlja znak koji prelazi nebo i objedinjuje sve oblike na horizontu i iz tog razloga predstavlja posebnost svakog mjesta. Plesačice su crtale nebo svojim tijelom, a vezane za katedralu učinile su da svako ko pogleda njihov performans, vidi jednu ogromnu panoramu.

Nastup je praćen muzikom uživo koju je izvodio saksofonista, a u kombinaciji sa elektronskom muzikom i  klasikom.

Sinoćnjem performansu prisustvovali su ambasadorka Italije u Crnoj Gori, Andreina Marsella, kao i generalni sekretar Narodnog univerziteta u Trstu, Fabrizio Somma.

Podsjećamo, projekat je nastao u organizaciji Zajednice Italijana Crne Gore, u saradnji sa Narodnim Univerzitetom iz Trsta, uz pomoć fondova Regije Frijuli Venecija Đulija.

Tekst i foto: Franka Peruđini

Podijeli na: