Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.07.2020
1252

PEJAKOVIĆ: VEČERAS PREMIJERA FILMOVA ČIJI SU AUTORI DJECA, SNIMA SE ONLAJN VERZIJA LUTKARSKE RADIONICE

U okviru programa aktivnosti ovogodišnjeg Kotorskog festivala pozorišta za djecu večeras će sa početkom u 21 sat na Pjaci od kina biti premijera filmova čiju su autori djeca - polaznici filmskih radionica Festivala.

„Radionica koju su vodili Mladen Ivanović i Andrija Rašović je trajala nešto više od deset dana, a sedmoro mališana je napravilo svoje autorske filmove. Tema je bila „Optužujem“ i kreće, zapravo, od neke forme psihoanalize pa je bilo različitih tema.

Djeca su se bavila onim što njih muči. Bilo je ekoloških priča, bilo je onih koje muče kućni poslovi poput usisavanja na primjer, a jedna od priča je ona dječaka čiji je prijatelj mališan sa invaliditetom. Da ne otkrivamo previše, ali djeca su veoma osjećajna i kreativna i rijetko kad griješe kad opisuju situaciju.Trudimo se da poštujemo preporuke, pa ovo nije poziv za neku dodatnu publiku, prosto želimo da informišemo javnost o tome koje aktivnosti i na koji način realizujemo. Biće prilike da zainteresovani filmove pogledaju on lajn na našim mrežama i na sajtu Festivala“ – rekao je Pejaković.

Nedavno je na Pjaci od kina otvorena izložba dječjih radova pod nazivom „Sve je stalo samo djeca rastu“ što je i moto ovogodišnjeg festivala. „ Bio je u pitanju konkurs na koji je pristigao pedeset jedan rad, među kojima su i oni iz inostranstva. Interesovanje je bilo značajno, a raduju nas raznolikost i kvalitet“ – kaže Pejaković i navodi da se i ova izložba može pogledati on lajn.

Na istom prostoru Pjace od kina je otvorena i izložba festivalskih umjetnički instalacija. Radi se o projektu koji se realizuje u saradnji sa Opštinom, a kao projekat je pod pokroviteljstvom  resornog ministarstva. Veoma značajn projekat. Ukupno su dvadeset četiri urađene instalacije, neke su od ranijih godina, a neke nove...Vjerujem da smo oplemenili grad ovim instalacijama. Vidljivo je, pogotovo sada kada je grad pust i unose neku radost i živost“ – kaže Pejaković.

Kako navodi, ukoliko to epidemiološka situacija dozvoli, u planu je i realizacija pozorišnog programa – igranja predstava „Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu“ i „Lagarije – Predavanje o surogatu“.

Kada su u pitanju radionice za djecu – bila je organizovana ekološka, a u toku je realizacija lutkarske radionice.

„Zapravo, snimamo danas i sjutra on lajn verziju lutkarske radionice. Biće to neka vrsta interaktivne radionice, da nam zainteresovani pošalju video – kako oni prave lutke. U vremenu kada je djeci sve dostupno, pa na neki način gube taj momenat kreativnosti – veoma je zanimljivo da nauče kako se prave lutke, kako se potom pokreću...Tu je naša glumica Jelena Simić, jedna od najznačajnih u Crnoj Gori, koja je igrala u puno lutkarskih dječjih predstava u Gradskom pozorištu. Dakle, mi snimamo sve te faze izrade lutke i njenog pokretanja. Biće prilike i da nam mlađi pošalju svoje snimke – kako to oni prave lutke, ali i da nas pitaju za savjete. U junu se za ovu radionicu prijavilo dvadeset osam zainteresovanih, a  finalno je bilo njih petnaest što je takođe značajno interesovanje. Tako smo ih podijelili u dvije grupe i realizovali zamišljeni program za koji vjerujem da će uticati na njihovu kreativnost“ – priča Pejaković.

U planu je i promocija knjige „Ivo Visin – kapetan od snova“.

„Knjiga je izašla. Imamo nekih hiljadu primjeraka. To je tekst predstave koju smo radili prošle godine. U pitanju je saradnja sa Kulturnim centrom i Pomorskim muzejom. To je ta naša izdavačka djelatnost. Odredićemo narednih dana i termin za prvu promociju. Mislim da je to jako značajno jer je vrlo malo knjiga za djecu u Crnoj Gori. U svakom slučaju, trudimo se da poštujući novonastalu situaciju realizujemo različite aktivnosti“ – zaključio je Pejaković.

Podijeli na: