Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

14.09.2023
1906

PASKOVIĆ I ĆETKOVIĆ: SPECIFIČAN ZVUK KLAPE INCANTO DIJELOM PROIZILAZI IZ DUGOGODIŠNJEG PRIJATELJSTVA (AUDIO)

Ljetnje popodne na talasima Radio Kotora uljepšale su nam Sandra Pasković i Dušica Ćetković, članice klape “Incanto”.
Sa njima smo razgovarali o ovogodišnjim nastupima, položaju klapskog muzičkog izvođenja kod nas, njihovim budućim planovima i svemu onome što ih čini kompaktnim sastavom već dugi niz godina.   
Utiske o ljetu koje je na izmaku podijelila je sa nama Sandra Pasković, kazavši da je njihov sastav bio posebno angažovan u okviru manifestacije “Ljetnji muzički abrum”, u organizaciji Turističke organizacije (TO) Kotor.
“Ljeto smo provele pjevajući. Imale smo kontinuitet u nastupima, stalno se nešto dešavalo. Pjevale smo na različitim lokacijama u Kotoru, Risnu, na Prčanju, a istom tempom nastavljamo i do kraja mjeseca.  Program se organizuje u cilju animiranja posjetilaca grada, ali i u svrhu promocije i očuvanja važnog dijela našeg kulturnog nasljeđa i tradicije. Bude interesantno, turisti stanu sa strane, slušaju, jer im je zanimljivo izvođene a cappella. Organizovane grupe se ne mogu duže zadržavati, ali veselo prolaze, pozdravljaju nas, a često i zaplešu, posebno kada nastupamo uz instrumentalnu pratnju”, pojašnjava Pasković.  
Sagovornice su nam opisale njihov rad tokom godine i konstatuju da su ljetni mjeseci ipak oni koji udahnu živost kako našim gradovima, tako i radu muzičkih sastava.  
“Kako je i prirodno, ljetnji period u primorskim mjestima je užurbaniji i postoji veća potreba za zabavnim sadržajima. Zimi se život klape svodi na lokalne manifestacije, kraće nastupe ili organizaciju proba. Zima je vrijeme kada se čitaju i pripremaju nove kompozicije koje će doći na red za vrijeme turističke sezone. Kontinuirani rad postoji, možda ne u mjeri u kojoj bi trebalo, ali nama  je cilj da opstanemo, postojimo i da smo prisutni što duže”, kazala je Dušica Ćetković, naglasivši da članice njihove klape povezuje ljubav prema muzici i dugogodišnje prijateljstvo.
“Zahvaljujući muzici, ali i dugogodišnjem druženju,  mi smo i formirale klapu. Incanto je nastala od nas šest koje se od rođenja poznajemo. Neke od nas su išle zajedno u školu, ili smo spojene kumovskim i drugim vezama. Klapa je samo još više doprinijela da se naša prijateljstva potvrde, da se još više povežemo i zbližimo. Mislim da iz svega toga proizilazi karakterističan i specifičan zvuk naše klape. Vrlo dobro se poznajemo i to se na određen način osjeća kroz višeglasje”, smatra Ćetković.
Klapa “Incanto” zvanično postoji od 2010. godine.
Proteklih godina nastupala je na važnim festivalima: FDK Omiš, Festival klapa u Trebižatu, kao i na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu, gdje su osvojile nekoliko nagrada.
Na X jubilarnom Festivalu klapa u Perastu i svom debitanskom nastupu  2011. godine, klapa je osvojila treće mjesto u kategoriji ženske klape i prvu nagradu publike u istoj kategoriji.
Za apsolutnog pobjednika Festivala proglašena je 2013. godine, osvojivši prvo mjesto u kategoriji ženskih klapa, prvu nagradu publike u istoj kategoriji i nagradu “Peraški kampanio” za naslov najbolje crnogorske klape XII Festivala. Dvije godine kasnije, klapa radi na zimskim stručnim seminarima sa prof. Šetkom, a na XIV Festivalu osvaja drugo mjesto. Nagradu publike osvaja i 2016. godine kada se takmičila u kategoriji za najbolju kompoziciju.
Članice klape “Incanto” posebno pamte gostovanja na Korčuli novembra 2017. godine, na  proslavi 10-te godišnjice susreta klapa pod nazivom “Martinovo lito”, kao i 2019. godine u italijanskom gradu Muđa, gdje su se predstavile pjesmama iz Kotora i Boke.
 
“Repertoar uglavnom biramo, što je i negdje prirodno, u skladu sa našim godinama i afinitetima. Više nam leže obrade, odnosno transkripcije ili aranžmani poznatih autora iz okruženja”, ističu Sandra i Dušica, napominjući da se atraktivnim aranžmanima zabavnih melodija, prilagođenim klapskom pjevanju, doprinosi većem interesovanju i pažnji publike.
Sa druge strane, mnogo je prostora za edukaciju i promociju a cappella pjevanja.
“Ono što je meni najžalije je da nemamo muških klapa. U Kotoru nemamo muških klapskih pjevača. A sve je nastalo od muške klape, četvoro, petoro ljudi koji u nekom portunu pjevaju višeglasje a capella”, pojašnjava Sandra Pasković.
I zaista, klapa jeste simbol spontanosti, druženja i ljubavi prema pjesmi.
“Međunarodni festival klapa Perast ove godine, održan od 08. do 10. septembra, na najbolji način i sa velikom energijom čuva izvorni način izvođenja mediteranske pjesme.
“Klapska pjesma i klapska muzika generalno, jeste specifična. Vezuje se primarno za Dalmaciju i geografsko područje gdje je i nastala. Klapa je tradicija. Nešto što se njeguje i što jeste u tradiciji našeg i naroda u susjedstvu. Mogu da istaknem ulogu Festivala iz Perasta koji se bori svim silama da se klapska tradicija produži. Inicijativa da se osnivaju dječije klape, što je od skoro urađeno u muzičkim školama  Crne Gore, pravi je i jedini način da se očuva klapska pjesma i da što duže bude među nama. Usmjeravanje djece i novih generacija u tom pravcu je neophodno, uz nadu da će kada  upoznaju i  zavole ga,  na kraju i ostati u klapskom svijetu”, složne su naše sagovornice.
 
Velika želja klape “Incanto” je da objave sopstveni cd, a o dostupnosti modernih aranžmana i novih pjesama Sandra kaže:
“Jednom smo se pojavile na festivalu u Perastu. Dušica je napisala tekst i muziku za pjesmu Ljubav za koji smo dobili nagradu publike  Vjera Nikolić nam je pisala  aranžmane, Mia Vidović je napisala muziku za pjesmu Bokeljska mornarica koju smo izvodili i koja se našla na dvostrukom cd-u izdatom od strane Festivala klapa Perast povodom obilježavanja jubileja petnaestogodišnjice održavanja te manifestacije. Na pomenutom muzičkom izdanju bilo je 36 pjesama najboljih crnogorskih klapa, a u izvođenju klape Incanto pored pomenute, još dvije pjesme. Nadamo se i našem  cd-u, ali za to je potrebno izdvojiti još malo vremena i novca”, otkrila nam je Pasković.
Podsjetimo, ostale članice klape “Incanto”: Vesna Ivanović, Andrea Ćoso Pamer i Ana Milošević nisu bile u mogućnosti da prisustvuju razgovoru, ali ih oćekujemo već prvom, narednom prilikom.

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst : Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: