Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

15.07.2021
927

OTVORENI XX KOTORART DON BRANKOVI DANI MUZIKE

Sinoćnjim svečanim koncertom na trgu ispred katedrale Sv. Tripuna počeo je dvadeseti Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Tradicionalno, početak festivalskog programa se vezuje za proslavu obilježavanja Dana državnosti Crne Gore a ovoga puta, veče pod nazivom “Planeta Boka” posvećeno je nedavno preminulom Kotoraninu, maestru Miru Homenu (1940 - 2021).

Muzički dio programa obuhvata tri kompozicije i to: “Concertino” Iva Brkanovića (1906 - 1987), “Divertimento” Željka Brkanovića (1937 - 2018), kao i “Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije”, Aleksandra Perunovića (1978), posvećeno don Branku Sbutegi (1952 - 2006), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka.

Izvodio ih je Crnogorski orkestar mladih pod upravom maestra Roberta Homena. U djelu posvećenom don Branku, solista je bio violončelista Dmitrij Prokofjev, vođa violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Svečanost je počela intoniranjem himne Crne Gore.

Dodijeljena je i prva nagrada Darinka Matić Marović (1937 - 2020) koja je ove godine pripala dirigentkinji  prof. dr Dragani Jovanović.

Nagradu je uručila članica žirija Dobrila Popović.

“Kada mislim o Dari, mislim na njenu izvanrednu energiju, posvećenost, snagu kojima je uspjela da načini fantastične iskorake u našoj sredini i u sruštvenoj sredini regiona. Fascinirana sam njenom moći da dodirne tolike ljudske živote” – navodi Jovanović.

Prisutnima se obratio prof. dr Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega.

“KotorArt Don Brankovi dani muzike valorizuju kulturnu, umjetničku, a naročito muzičku istoriju Kotora, njihovu univerzalnost I specifičnost. Dvadeset godina su doba mladalačke vitalnosti i energije, ali festival baštini i ukupno vjekovno kulturno nasljeđe, pa je idealna kombinacija mladosti i iskustva. Tako večerašnji koncert na umjetničko I duhovno stvaralaštvo nekoliko značajnih Kotorana” – poručuje Sbutega.

Kako ističe predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kraj 2019. i 2020. godina zaustavili su nas bez najave, sve naše planove zaustavio je virus.

“Ovo nije prvi put da je Boka morala da stane. Brojni događaji su kroz istoriju zaustavljali život. Zaustavljali ga, ne da bi ga prekinuli jer se život uvijek obnavljao, već da bi ga učinjeli drugačijim. Svaki od tih događaja je svaka od generacija doživljavala kao nesreću i prekid vremena. Srećom Boka ne mjeri vrijeme našim satima, niti život staje sa našim slabostima i strahovima” – navodi Jokić.

On je podsjetio prisutne na zemljotres koji je pogodio Kotor 1979. godine.

“Izvještaji tih dana iz Kotora su glasili da našeg grada nema, da se do njega može doći samo vazduhom i malo ko je vjerovao u njegovo uskrsnuće. Ipak, naš grad je izašao iz zemljotresa obnovlje, umiven, blistav, prepoznat od strane cijelog svijeta kao biser civilizacije. Pandemija nije razorila ni grad, ni Boku ni planetu. Razorila je naše običaje, naše navike i naše mjere stvarnosti” – kaže Jokić.

Prema njegovim riječima, situacija sa koronavirusom nas je natjerala da se zapitamo ko smo mi zapravo i da shvatimo da treba da budemo bolji i sebi i drugima.

“Kako se naš grad digao iz prašine potresa, tako se i mi moramo dići iz prašine nas samih. Moramo promijeniti sebe mučnim i tegobnim, svakodnevnim radom da budemo bolji, da budemo izvanredni. Samo takvi smijemo u sjutrašnjicu. Znam da imamo potencijal, snagu i siguran sam da nismo slučajno u ovom gradu nepojmljive vrijednosti” – poručuje Jokić.

Dvadesete KotorArt Don Brankove dane muzike otvorila je Vesna Bratić, ministarska prosvjete, nauke, kulture i sporta.

“Povratak festivalskim dešavanjima, posebno povratak publici tumačimo kao obnovu normalnog životnog ritma. Na području Boke kotorske život i umjetnost oduvjek pulsiraju u okrilju raskošne prirode, s težnjom da se kroz stvaralaštvo i kreaciju trajno urežu u pamćenje čovječanstva. Povlašćen status koji je umjetnost ovdje uživala nikada nije dovođen u pitanje.

Pored muzičkog i pozorišnog djela, festivalskoj publici omogućava se i uvid u savremene tokove teorijske i filozofske misli što KotorArt čini jednom od rijetkih kulturnih manifestacija čija se uloga ne svodi samo na prezentaciju umjetničkih sadržaja, nego i na problematizaciju ključnih pitanja u umjetnosti, kulturi I društvenim fenomenima savremenog doba” – ističe Bratić.

Kako navodi portparolka festivala Sara Lakičević, Don Branko Sbutega je o Boki znao reći kako je mnogo lakše saditi oaze u pustinjama nego vraćati sjaj bašti, nekada raskošnoj, a tokom vremena zapuštenoj i zarasloj u korov.

“Upravo to je jedna od misija festivala i fondacije sa njegovim imenom. Takođe, na jednom je mjestu don Branko zapisao kako “Crna Gora nije ni pravoslavna, ni katolička, ni muslimanska, ni ateistička, ni paganska, ni bizantska, ni romanička, ni gotska, ni barokna, nije ona ni brdska, ni ravničarska ni primorska, već je ona nadređeni pojam svemu tome - obzirom da sve to sadrži u raznim dozama i da sebe manje-više ima u svemu od pobrojanoga, i ni u čemu nije manje istinita jer se istina jednog prostora nalazi u cjelovitoj evidenciji, a ne u komparativnoj preferenciji”. KotorArt i ovim  svojim svečanim programom želi doprinijeti upravo ovakvom doživljaju Grada, Boke i Crne Gore” – ističe Lakičević.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih. 

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali: predsjednica SO Kotor Maja Mršulja, potpredsjednici Opštine Kotor Nebojša Ševaljević i Siniša Kovačević, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, Ratimir Martinović, direktor festivala.

Podijeli na: