Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

01.10.2021
620

OTVORENA VRATA SVIMA U GALERIJI SOLIDARNOSTI, DENDA: OSI MARGINALIZOVANE ZATO ŠTO NISU VIDLJIVE

U okviru “Dana evropske baštine”, a u skladu sa temom “Baština otvorena za sve”, Opštinska javna ustanova “Muzeji” Kotor organizovala je danas u Galeriji solidarnosti program “Otvorena vrata svima” – savjetovanje o učešću osoba sa invaliditetom u kulturnom životu grada Kotora.

 Moderatorka programa bila je Jelena Vukasović.

 Kako navodi, ovaj program je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

 “Cilj je sticanje preporuka kako da ustanove kulture svoje programe uspješnije i adekvatnije prilagode osobama s invaliditetom i kako da se ta ranjiva populacija animira i osnaži da učestvuje u gradskom životu na polju kulture. Od važnosti je da ustanove kulture učine sve iz domena svojih nadležnosti kako bi njihove prostore osobe s invaliditetom doživljavale kao sebi bliske, poznate i prijateljske” – objašnjava Vukasović.

 Po statističkim procjenama, kaže ona, 10 odsto ukupne populacije čine osobe sa nekom vrstom invaliditeta.

 “OJU Muzeji vjeruju da je program Otvorena vrata svima kvalitetan korak ka animiranju svih naših sugrađana i sugrađanki i ohrabrivanju njihovih kulturnih potreba” – navodi Vukasović.

Ona je, između ostalog, pokrenula temu vidljivosti osoba s invaliditetom  u kulturnom životu grada i zemlje, te koliko javne ustanove posvećene kulturi prilagođavaju svoje programe populaciji s invaliditetom.

Božidar Denda, direktor Biblioteke za slijepe, nekadašnji predsjednik Saveza slijepih i poznavalac legislative koja tretira osobe s invaliditetom govorio je o pitanju terminologija invalidnosti. Kako ističe, osobe s invaliditetom su marginalizovane u našem društvu zato što nisu vidljive.

“One moraju da budu u prvom planu, njihovi ljudski potencijali moraju biti na prvom mjestu.

Što se tiče ustanova kulture mogu da se urade mnoge aktivnosti bez potrošnje velike količine novca” – ocjenjuje Denda.

 On objašnjava da ne treba ulagaiti puno sredstava, već se potruditi da ono što se nudi bude dostupno svima.

Sastanku su prisustvovali direktorica OJU “Muzeji” Kotor Dušica Ivetić, menadžerka za programske politike i planiranja Biserka Milić, predstavnice Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti Ana Marija Brajković i Tijana Petrović, a ispred Kulturnog centra “Nikola Đurković” Miloš Dževerdanović i Marija Starčević (rukovoditeljka Gradske biblioteke i čitaonice).

Podijeli na: