Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

22.06.2024
1322

OTVORENA MEĐUNARODNA IZLOŽBA PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA

Međunarodna izložba fotografija projekta “Putevima bokeljskih Hrvata - Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala” otvorena je sinoć, u Staklenoj galeriji kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Prisutne je najprije pozdravila ambasadorka projekta, Sanja Putica.

,,Hvala svima na podršci u protekih šest godina, a mogu obećati da nećemo posustati, ne zbog malog tima koji radi na projektu, već zbog Hrvata u Boki, očuvanja njihovog identiteta i svega onoga što predstavlja u ukupnom identitetu Crne Gore. Projekat je edukativan i kulturni, međutim, u njemu nastojimo spojiti i tradiciju. Kažemo da idemo koracima predaka, koji su bili na ovim prostorima i ostavljali svoje tragove. Ovim projektom takođe, želimo gledati u budućnost i mladim naraštajima u Boki Kotorskoj, pokazati koliko je važno očuvanje njihovog identiteta, kulture, vjere i tradicije”, kazala je Putica.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, je istakao da je ponosan što je partner na ovako važnom projektu, koji slavi bogatu kulturnu i istorijsku baštinu bokeljskih Hrvata.

,,Naša zajednica je kroz vjekove ostavila neizbrisiv trag u ovom kraju, doprinoseći njegovoj kulturnoj i društvenoj raznolikosti. Ova izložba je svjedočanstvo našeg nasljeđa, upornosti i ponosa. Kroz izložene artefakte i fotografije, pozivamo vas da zajedno krenemo na putovanje kroz istoriju, prisjećajući se naših predaka i njihovih postignuća. Posebno bi želio zahvaliti svim saradnicima i institucijama koji su doprinijeli realizaciji izložbe, a naročito našim domaćinima. Vaša podrška je neprocjenjiva i još jednom potvrđujete snagu zajedništva i solidarnosti”, poručio je Deković.

Potpredsjednik Opštine Kotor, Nebojša Ševaljević, je kazao da ovaj projekat pokazuje odličnu saradnju između Hrvatske i Crne Gore.

,,Čestitama fotografima Filipu Popoviću i Krstu Vuloviću na strpljenju, entuzijazmu i ljubavi, koja je utakana u svakoj fotografiji. Uspjeli su da pokažu ljepotu i uzvišenost odore Bokeljske mornarice i da ovjekovječe neke trenutke u dugoj istoriji naše bratovštine. Opština Kotor će i ubuduće podržavati ovakve i slične događaje”, istakao je Ševaljević.

Izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, veleposlanik u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, je kazao da mu je veliko zadovoljstvo što su najprije predsjednica zatim predsjednik Hrvatske kao i oba predsjednika Crne Gore, prepoznali ovaj projekat kao nešto značajno.

,,Kada pomislim na etnički identitet Hrvata to su izumi kao što kravata, penkala, kao što je prof, dr Soljačić izumio bežični punjač za punjenje mobilnih telefona. Takođe, imamo crveno bijele kockice kao veoma dobar vizuelni identitet.

Ova izložba je napravljena sa mjerom i ukusom, kontrasti su stvarano fenomenalni. Vama što čuvate ovaj identit i ono što su vam preci ostavili nosite sa sobom, zalim da to i dijelite sa drugima”, poručio je Grubišić.

Izaslanik predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, savjetnik za bezbijednost i odbranu, Dejan Vukšić,  naglasio je da ovaj projekat pozitivno doprinosi i unapređuje prijateljstvo dva naroda, razmjenjuje kulturnu baštinu i gradi mostove saradnje.

,,Posljednih godina ovaj međunarodni kulturno-edukativni projekat podsajeća na bogatu kulturnu baštinu i ostavštinu bokeljakih Hrvata, ali istovremeno promoviše crnogorske umjetnike u Hrvatskoj i radi kulturnu razmjenu između naših naroda. Nastao je sa ciljem upoznavanja javnosti obje države sa kulturnim nasljeđem bokeljskih Hrvata, te su u tom pravcu organizovana brojna događanja kojih se i danas rado sjećamo. Zajedno su inicirane i realizovane mnoge izložbe, koncerti, radionice i susreti”, istakao je Vukšić.

Između ostalih otvaranju izložbe prisustvovali su: generalna konzulica RH u Kotoru, Jasminka Lončarević, admiral Bokeljske mornarice Mirko Vičević, predsjednik Bokeljeske mornarice Kotor mr Denis Vukašinović, menadžer i idejni tvorac projekta Toni Dabinović i drugi.

Podsjetimo, ova izložba  je nastavak projekta koji posljednjih pet godina gradi mostove saradnje između Hrvatske i Crne Gore. Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije utkani su u ovu izložbu. Fotografi Krsto Vulović i Filip Popović zabilježili su Bokelje u raznim prilikama. Kroz objektiv su dočarali svu ljepotu bokeljske nošnje i odore Bokeljske mornarice. 

Program je vodila Dolores Fabian.

Izložba će biti otvorena do 28. juna, od 9 do 13 sati.

Tekst i foto: Tamara Vuković 

 

Podijeli na: