Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

31.05.2024
1194

OTVORENA IZLOŽBA ŽELJKA DAPČEVIĆA

 

Izložba slika Željka Dapčevića otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

Dobrodošlicu prisutnima poželjela je galeristkinja Daliborka Kordić, a zatim je o izloženim slikama govorio Voislav Bulatović.

Kada je postavljana ova izložba dogodio se jedan neočekivani incident, jedna od slika se pobunila, nije pristajala na mjesto koje smo joj odredili. Odjednom azurna plava koja je dominirala, počela je da dobija na gustini, negdje iz pozadine budio se ultramarin i remetio, ne samo odnose na platnu i njegovu kompoziciju, već je čitavu atmosferu uveo u prostor tjeskobe, koja se počela prenositi i na ostale slike. Bio je to nemušti vrisak iz dvije dimenzije. Pomjerili smo je i promijenili joj mjesto i ona se vratila tonovima i valerima koji su joj pripadali. Prestala je da paniči i odnosi u galeriji su postali harmoničniji. Dakle, svaka slika ima svoj život i traži svoje mjesto, i svakako ima pravo na pobunu baš kao što i to pravo pripada umjetniku, umjetnosti i svakom od nas. Više od kratkog revolucionarnog zanosa jedne slike, daleko je uzbudljivije kako je slika uspjela da prevali put prodiranja u našu stvarnost. Opremljeni smo instrumentarijem koji simultano može da razmjenjuje, čita, apstrahuje i iznova racionalizuje. Drugim riječima, umjetnička komunikacija je moguća i tamo gdje ne postoji suštinsko poznavanje specifičnog jezika – koda koji je utemeljila umjetnikova fikcija“, kazao je Bulatović.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, koji je sa publikom podijelio lične impresije o autoru i njihovoj saradnji.

,,Nije rijetkost da prisustvujem ili otvaram izložbe,  negdje je primjereno pohvaliti autora u najkraćem, izraziti sreću što imamo priliku da vidimo baš te slike i proglasiti izložbu otvorenom. Ovom prilikom ću podijeliti par ličnih impresija o autoru. Upoznali smo se 2018. godine i bili smo saradnici u malo čudnom vremenu. Ono što će možda reći više od svih riječi je činjenica da su na izložbi prisutni oni koju su takođe bili Željkovi saradnici,  koji su izdvojili vrijeme da dođu i na taj način mu zahvale što je obogatio naš grad. U tom vremenu u trenucima najvećih nervoza i nemira imali smo Željka, koji nas je sve smirivao i često smo između sebe govorili o tome otkud ovom čovjeku ovolika smirenost. Na kraju smo saznali šta je u pozadini svega, a to je njegovo slikarstvo. Tada nam je pokazao svoje slike i bili smo impresionirani onim što radi i što se krije u dubini jednog čovjeka i postali svjesni one Njegoševe da je čovjek čovjeku najveća tajna“, kazao je, između ostalog, Jokić.

U muzičkom dijelu programa nastupila je Nikolina Dževerdanović (gitara).

Zainteresovani izložbu mogu pogledati do 20. juna.

 

Tekst i foto: Tamara Vuković

 

Podijeli na: