Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

17.09.2024
582

OTVORENA IZLOŽBA VIRTUELNI (slikarski) VODIČ KROZ KOTORSKE ZIDINE

Izložba slika Dubravke Milivojević Ivanović  pod nazivom “VIRTUELNI (slikarski) VODIČ KROZ KOTORSKE ZIDINE“ otvorena je sinoć, u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Kako je istakla autorka, izložba je posvećena Kotoru, inspirisana knjigom Jovice Martinovića “Sto kotorskih dragulja”, sa akcentom na materijalnu kulturnu baštinu.

,,Tekst pod nazivom Umjesto predgovora,  inspirisao me da istražim njegovu knjigu i da na svoj način kroz njegove fotografije provučem svoju emociju i prenesem ih na platnu. Slike su na jedan ekspresivniji način prikazane, ne toliko realističnim bojama i nije puko preslikavanje fotografije, već unošenje dijela sebe kroz emociju”, kazala je Milivojević Ivanović.

O autoru knjige “Sto kotorskih dragulja” Jovici Martinoviću govorila je Dolores Fabian.

,,Imala sam sreću, čast i zadovoljstvo poznavati, sarađivati i učiti od našeg Jovice. Naturalizovanog Kotoranina koji je grad zavolio i razumio bolje od nekih koji su tu stoljećima. Poznavao je svaki kantun grada, svaku kaniželu, portun, gurlu. Znao je đe su se škicala neka škura ili đe je neka ploča počela da bala, pa je valjalo prikrpit'. Znala sam ga srest' đe dežura, dok se cement ne stisne, pazi da ko faljom ne zakači ploču, pa cijela rabota pasa zbogom. Volio je on grad o tu svoju ljubav prenosio na druge, zarazno je to bilo, tolikim žarom je zborio o vlasteli, puku kotorskome, kampanjulima i đardinima, te s enije moglo odoljet' a da poslije te, njegovom silom ispričane štorije, ne pasaš da se uvjeriš da je to baš tako”, kazala je, između ostalog, Fabian.

Slike su rađene u tehnici akril na platnu.

Otvaranje izložbe je bilo osmišljeno kao interaktivno, pa su svoje opažanje iznijeli i pojedini posjetioci.

Projekat Dubravke Milivojević Ivanović podržali su: Opština Kotor, Kulturni centar “Nikola Đurković” i Luštica bay.

Tekst i foto: Tamara Vuković

Podijeli na: