Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

24.07.2023
969

OTVORENA IZLOŽBA U CILJU PROMOCIJE PRIJATELJSTVA CRNE GORE I JAPANA

Tekst i foto: Biljana Marković

U Staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“ sinoć je otvorena Zajednička izložba u cilju promocije prijateljstva između Crne Gore i Japana. 

Izložbu je otvorila dr Marija Sarap, rukovoditeljka programskog sektora u kotorskom Kulturnom centru.

“Dobrodošli na izložbu slikarstva prijatelja Japana i Crne Gore, slikara koji nam dolaze iz jedne druge dimenzije, iz umjetnosti koju smo mislili da ne poznajemo, ali u stvari se prepoznajemo, jer je umjetnost zajednički imenitelj svima nama koji se bavimo time, tako da je postavka sama po sebi prijateljstvo. Veliko nam je zadovoljstvo da u ime Kulturnog centra iskažemo povjerenje organizaciji i učesnicima, kao i svima koji su se odazvali da učestvuju na radionici koja će uslijediti do 31. Jula”, kazala je Sarap.

Ona je pozvala zainteresovane da učestvuju radionicama, koje će biti organizovane u Omaldinskom klubu, a na kojima će se učesnici upoznati sa japanskom kulturom.

“Jer su u pitanju vrlo angažovani i cjenjeni umjetnici slikarske umjetnosti jedne vrlo neobične zemlje. Imaćete priliku, ne samo da ih upoznate, nego i da učestvujete u svemu onome što oni imaju da vam kažu kroz svoje radove. Listajući njihove kataloge možete da osjetite duh te druge dimenzije koja je po svakom segmentu drugačija od naše. To samo govori da ovakve susrete moramo ponavljati, da moramo biti fizički bliži, a ne samo onako pod nekim podrazumijevanjem. Nadamo se da će ovo biti tek jedna kap u organizaciji nečega što predstoji, a to je sve ono što ima kultura Japana da nam pruži od teatra, književnosti i svega ostalog”, poručila je Sarap.

Predsjednik Izvršnog komiteta organizacije izložbe prijateljstva Crna Gora- Japan, Inoue Hiroshi, kazao je da je ovaj projekat započet prije tri godine, ali da su ga, zbog pandemije korona virusa, uspjeli realizovati ove godine.

“Ovo je samo još jedan dodatak u velikom procesu zbližavanja Crne Gore i Japana. Naravno, svi želimo da svoje napore uložimo u tom smislu u daljem periodu”, rekao je Hiroshi. 

Tokom trajanja izložbe u Omladinskom klubu organizovaće se radionice, a prva je radionica origamija, u ponedjeljak 24. jula od 10 do 12 sati, koja je namjenjena djeci uzrasta od 7 godina. 

Istog dana, od 17 sati na programu je Radionica ručnog pravljena lepeza. U utorak su planirane dvije radionice. Prva je farbanje tekstila prirodnom bojom ploda zelenih japanskih jabuka, u terminu od 10 do 12 sati. U popodnevnim satima učesnici će imati priliku da upotrebom japanskog mastila i četke za kaligrafiju napišu svoja imena na japanskom jeziku.

Na izložbi, koja će trajati do 31. Jula, biće predstavljeni radovi japanskih slikara: Inoue Yoko, Ukon Taeko, Usui Keiko, Sashida Hajime, Suzuki Junko, Sensui Masumi, TeramotoKiyoko, Tolrigata Asako, Watanabe Satoru, Okazaki Kanon, Ogino Yukio, Kubo Takahiro, Kobayashi Daisuke i Hirai Isamu.  

Organizatori su Japanska ambasada u Crnoj Gori i Barrierless free asocijacija uz podršku Opštine Kotor i JU Kulturni centar “Nikola Đurković”.

 

Podijeli na: