Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

03.08.2023
904

OTVORENA IZLOŽBA TAČKE SPAJANJA



Tekst i foto: Biljana Marković

Izložba „Tačke spajanja“, autora doc. dr Slobodana Vukićevića, otvorena je sinoć u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor.

Rukovoditeljka programskog sektora u kotorskom Kulturnom centru, dr Marija Sarap je,  otvarajući izložbu, kazala da je Vukićević tvoreći logotip za grupu umjetničkih stvaralaca “Rizba”, otpočeo ovaj umjetnički proces i razvio “projekat” u raznorodnim formatima, te postigao neobičnost u pogledu stvaralaštva, edukacije, simbioze i simbolike u cjelini.

“Konceptualni diskurs pod nazivom Tačke spajanja, kao izložbu linearnom dramaturgijom story line video uratka i logotip u sopstvu. Tako je nastao logotip, a potom i pokretne slike/gif animacije domaštanih ilustracija - plakata. Ljepota piktoralnog rukopisa Vukićevića ogleda se kroz svjetove onostrane. Možda i u ovoj dimenziji postoji način za sasjedinjenjem sa sadržajem pomenutog, nego vam vrijedi progledati dušom i napipati krug i duž, dok vrijeme protiče, dok opstajemo u svojim katarzičnim ključevima ljepote i ružnoće”, navela je Sarap.

Plakatima kroz promišljanje elemente simbolike, svedenog na dva znaka, kao i semiotikom kratke forme, autor, kako dodaje, “izgovara” dok piše poruke - Pokret, Zdravlje, Energija, Nišan, Sila, Održivost, Ritam, Mehanizam, Akcija Povezivanje, Sada, Burgijanje, Živjeli, Osvježenje, Mreža, Gradnja, Zavisnost, Sazviježđe, Priključak, Ukus, Čišćenje, Čarolija, Održivost i Užitak.

“Potrebno je napraviti iskorak kada su ovakvi projekti u pitanju, kada rastu od sebe i po sebi. Proces kojim je hodio Vukićević stvarajući plakate kao ekstenziju brendiranja jednog logotipa se po meni naziva progon. To je neizdž koji ga adrenalinskim inputima vodi ka svršetku pohodništva, poruka koja se pustila kao brod u boci. Dok se sagledava stvaralaštvo ovog grafičkog Odiseja ukazuju nam se slike u slici, baš kao na plakatima. Bljecka nam pred očima jer se konačno sabira riječ stvaranje, u kojoj se trebaju povezati sve poruke u jedno i hoditi ka svojoj dimenziji umjetničkog ili ovozemaljskog života, dan pod dan, plakat po plakat, znak po znak. Vidimo se u sazvježđu znakova. Naših zajedničkih. Tačaka spajanja”, rekla je, između ostalog, Sarap.

Grafički dizajner Slobodan Vukićević kazao je da je ovo njegova peta samostalna projektna izložba.  

 

 

Podijeli na: