Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

30.08.2024
435

OTVORENA IZLOŽBA SVET CRVENOG USOUŠKE NATALIJE STAMENKOVIĆ

Izložba „Svet Crvenog Usouške“, Natalije Stamenković otvorena je sinoć u Gradskoj galeriji Kotor.

“Ono što predstavlja ova izložba jeste završetak jednog ciklusa koji sam započela na osnovnim i na master studijama. To su serija slika šuma i serija crteža močvare koje predstavljaju pejzaže, imaginarne i često negostoljubive, a koje sam željela da oživim time što sam dodala figurice Crvenog Usouške, pravljene od polimer gline.

Ono na što sam se fokusirala dok sam radila jeste ta neka lična, duboka introspekcija i možda period od 2020. godine kada je počela globalna kriza koja je uticala na sve nas. Mislim da je to ostavilo veliki trag na mojim slikama”, kazala je Stamenković za Radio Kotor, dodavši da joj je ovo prvo izlaganje u Kotoru. 

Natalija Stamenković rođena je 1999. godine u Sokobanji. Na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu završila je osnovne akademske studije slikarstva 2022. godine, u klasi profesorke Katarine Đorđević, a već sljedeće godine i master akademske studije slikarstva, takođe u klasi profesorke Katarine Đorđević.
Stipendista je Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a tokom osnovnih studija bila je i korisnik Dositejeve stipendije.

Dobitnica je Pohvale u kategoriji skulpture na međunarodnom prolećnom salonu DivArt u Beogradu 2022. godine, zatim, Nagrade za najbolji crtež na osnovnim akademskim studijama, Pohvale za završene studije u najkraćem roku sa visokom prosječnom ocjenom, Nagrade za najbolje postignute umjetničke rezultate na masteru.

Grupno je izlagala pedeset dva puta u zemlji i inostranstvu, a samostalno pet puta. 
Trenutno živi i radi u Beogradu.

Zainteresovani/e izložbu mogu pogledati do 17. septembra.

Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor/N.J.

Podijeli na: