Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Kultura

10.12.2019
742

OTVORENA IZLOŽBA STARE I RIJETKE KNJIGE IZ LEGATA AKADEMIKA VLADISLAVA BRAJKOVIĆA

Kulturni centar “Nikola Đurković” / Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Univerzitet Crne Gore Pomorski fakultet Kotor / Pomorska biblioteka organizovali su danas otvaranje izložbe “Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića”, u Memorijalnoj sali Pomorske biblioteke u Dobroti.

Izložba je rezultat implementacije projekta “Izložba Stare i rijetke knjige iz legata akademika Vladislava Brajkovića”, koji je sufinansiran iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2019. godinu Ministarstva kulture Crne Gore.

Izložbu su pripremile: bibliotekarske savjetnice Nataša Gobović i Jasmina Bajo i više bibliotekarke Marija Starčević i Ana Kerndl.

Rukovoditeljka Pomorske biblioteke Kotor Nataša Gobović je, pozdravivši prisutne, kazala da je ovo već drugi projekat koji realizuju ove dvije institucije, a koji je podržalo i Ministartvo kulture Crne Gore.

Koordinatorka projekta Jasmina Bajo pojasnila je ovom prilikom da je zakonska obaveza i dužnost svake baštinske ustanove da štiti i čuva staru i rijetku bibliotečku građu, kao kulturno nasljeđe od opšteg značaja.

,,Izloženo je 35 publikacija, koje su važan izvor podataka o akademiku Brajkoviću, njegovim raznovrsnim interesovanjima, tako da, osim stručnih publikacija iz oblasti pomorske pravne nauke na nekoliko jezika (italijanskom, francuskom, engleskom, njemačkom), nalazimo i publikacije koje pripadaju različitim oblastima kulture i nauke: književnost, istorija, sociologija, lingvistika, ekonomija, politikologija, etnologija, okeanografija, kulturna baština Boke Kotorske. Najstarija publikacija koja je predstavljena na ovoj izložbi je iz 1811. dodine“, rekla je Bajo.

Ona navodi da je cilj izložbe da se ukaže na kulturno bogatstvo kojim raspolažemo. “Da naučnicima, istraživačima, studentima i građanstvu bude omogućen uvid u biblioteku jednog od najvećih stručnjaka za pomorsko pravo kod nas i na taj način valorizujemo i obogatimo kulturnu ponudu Boke Kotorske i Crne Gore”, istakla je Bajo.

Izložbu je otvorila prodekanica za inovacije i razvoj na Pomorskom fakultetu, prof. dr Tatijana Dlabač, naglasivši da je akademik Vladislav Brajković, evropski stručnjak za pomorsko pravo, koji je bogatu stručnu biblioteku zavještao svojoj sestričini, uvaženoj prof. dr Mariji Radulović.

,,Procjenjujući vrijednost i značaj fonda, pokojna prof. dr Marija Radulović je odlučila da biblioteku akademika Vladislava Brajkovića pokloni Pomorskoj biblioteci u Kotoru, sa željom da ona što prije bude adekvatno smještena, stručno obrađena i prezentovana i na taj način otvorena za naučnu i kulturnu javnost, ne samo Boke Kotorske i Crne Gore, već i šire. Vjerujemo da će situiranje naučne biblioteke akademika Vladislava Brajkovića u Pomorskoj biblioteci doprinijeti objektivnom vrjednovanju njegovog opšteg doprinosa i odrediti pravo mjesto koje mu pripada u novijoj istoriji Crne Gore. Utemeljivanjem Biblioteke akademika Vladislava Brajkovića, Kotor i Boka Kotorska će se odužiti jednom od najviđenijih Bokelja”, istakla je Dlabač.

Podsjetimo, biblioteka akademika Vladislava Brajkovića obuhvata preko 7.000 bibliotečkih jedinica, a materijal će biti sistematizovan i katalogizovan u okviru  COBISS. CG, zajedničkog (kooperativnog, jedinstvenog) elektronskog kataloga Crne Gore, što znači da će biti dostupan svim korisnicima interneta. Stare i rijetke knjige iz ove biblioteke su u relativno zadovoljavajućem stanju, jer na njima nema ozbiljnijih oštećenja.

Realizacijom ovog projekta Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor, Gradska biblioteka i čitaonica i Pomorska biblioteka u Kotoru na pravi način doprinose očuvanju, zaštiti, valorizaciji, prezentaciji i popularizaciji kulturne baštine, te širenju znanja o njenim vrijednostima i značaju.

 

Podijeli na: